Novice, dogodki in prireditve

Dokumentarni film Bojan Adamič in Hasselblad v Slovenski kinoteki, 1. februarja 2016

sreda, 20. januarja 2016

V okviru večera filmske foto sekcije KUD JaReM in Studia MEG in v sodelovanju Slovenskega filmskega arhiva bo 1. februarja 2016 ob 18. uri predstavljen film Bojan Adamič in Hasselblad.

Njegova hčerka Alenka Adamič v filmu pripoveduje:

Fotografija ga je zanimala že od desetega leta. Vedno se je osredotočil samo na slovensko okolje, kot npr. na kurente in maske, ki so se mu že od mladosti zdeli kot prikazni, fantazija in je želel to prikazati tudi na fotografijah.

Dejal je da je zanj fotografiranje tudi glasba, samo drugačne vrste, kajti en sam umetniški način izražanja zanj ni bil dovolj.

Njegov moto je bil naslednji: če nimaš nič novega, nič ustvarjalnega, nič svojega, je stvar bolje pustiti. Zakaj bi ponavljal nekaj, kar so drugi že naredili? Samo Ti kot Ti imaš možnost uspeha. Ideje so lahko samo moje in so dobre, ali pač ne. Svoja pot je vedno velik riziko, pa še srečo moraš imeti.

Pripravil je tudi multivizijsko predstavitev z naslovom MASKE v Cankarjevem domu leta 1991 in v Moderni galeriji leta 1993. To je bil 45 minutni “show” – računalnik je vodil 2 projektorja s po 200 diapozitivi in kasetofon. Iz nekaj 1000 diapozitivov je namreč sestavil multivizijski program, ki ga je predvajal z dvema projektorjema istočasno, tako da so se slike prelivale. Poleg je seveda skomponiral originalno elektronsko glasbo, ki je sledila, oz. podpirala samo projekcijo.

Dejal je, da so bili odmevi nenavadni, zmedeni, saj je bil tak način prikaza fotografij tedaj pri nas predstavljen prvič.

Vljudno vabljeni tudi vsi, ki ste se prve predstavitve udeležili že novembra 2015 v Medvodah.

V okviru tokratne projekcije v Slovenski Kinoteki, bodo prikazani tudi naslednji filmi: 21.stoletje, Moderni izrazi umetnosti s Špelo Rozin v glavni vlogi in Peče na Slovenskem. Vse obiskovalce čaka tudi prijetno presenečenje.

Program večera je objavljen na strani III v reviji Kinotečnik januar/februar.