Novice, dogodki in prireditve

V Slovenski kinoteki je bil 1. 2. 2016 predvajan dokumentarni film “Bojan Adamič in Hasselblad” in zazvenela je njegova trobenta iz leta 1936

torek, 1. marca 2016

V dvorani Silvana Furlana v Slovenski kinoteki so KUD JaReM, Studio MEG in Slovenski filmski arhiv pri Arhivu Republike Slovenije v sodelovanju s Slovensko kinoteko, pripravili zanimiv filmski večer.

V polni dvorani so bili poleg dokumentarnega filma Bojan Adamič in Hasselblad prikazani še 21. stoletje avtorja Gregorja Megliča, Moderni izrazi umetnosti s Špelo Rozin v glavni vlogi in Peče na Slovenskem.

Pred projekcijo je mag. Tatjana Rezec Stibilj iz Slovenskega filmskega arhiva vodila razgovor z dvema gostoma—s pobudnikom in soustvarjalcem filmskega večera Janezom Megličem in igralko Špelo Rozin.

Za presenečenje je poskrbel trobentač Peter Jevšnikar, član Radijskega simfoničnega orkestra. Na Adamičevo trobento iz leta 1936, katero je za tokratno igranje usposobil Rok Novak, je zaigral isto melodijo, katero zaigra v filmu tudi Bojan Adamič—to je—melodijo Harryja Jamesa iz filma Ples na vodi.

Po projekciji se je v avli Slovenske kinoteke nadaljevalo druženje vseh sodelujočih.

Utrinki iz filmskega večera so bili objavljeni v časopisu Gorenjski glas, 23. februarja 2016, filmski dogodek pa je bil predstavljen tudi na TV Medvode, v tedenski informativni oddaji Novice med vodami, 28. januarja 2016. V prispevku je posneta tudi peča babice Bojana Adamiča.

Vabljeni k ogledu.

Alenka Adamič in Peter Jevšnikar, s trobento Bojana Adamiča, na katero je tudi zaigral.
Alenka Adamič in Špela Rozin. (foto: Anamarija Samec)
Alenka Adamič s pečo svoje prababice Agneze Nosan.
Gregor in Saša Makuc, Alenka Adamič in Janez Meglič. (foto: Anamarija Samec)
mag. Tatjana Rezec Stibilj v pogovoru z Janezom Megličem.
Peter Jevšnikar igra na trobento Bojana Adamiča. (foto: Anamarija Samec)