Novice, dogodki in prireditve

Skladba Bojana Adamiča za pihalni orkester “Requiem” v Mariboru, 14. 5. 2017

torek, 9. maja 2017

Pihalni orkester Pošta Maribor bo v nedeljo, 14. maja 2017, v okviru svojega 47. tradicionalnega spomladanskega koncerta v prvem delu izvedel glasbo Bojana Adamiča Requiem.

Solist bo Matjaž Mrak. Koncert bo v Unionski dvorani s pričetkom ob 19.30. Vstop je prost.

Mag. Domen Prezelj je v spremni besedi k slavnostni izdaji tega dela leta 2012 zapisal, da je bil Requiem (za umrlim klovnom) za pihalno orkester, vokalnega solista in baletne plesalce, zadnje veliko delo Bojana Adamiča. V svetovni literaturi pa predstavlja Requiem za pihalni orkester in “šansonjerja” edinstveno delo.

Besedilo, ki ga je napisal Frane Milčinski – Ježek leta 1946, je Adamič poznal že od takrat in ga je pogosto prosil za to delo. Pridobil pa ga je lahko šele po Ježkovi smrti in iz kratke pesmi napisal skoraj 35 minutno kompozicijo.

Requiem je bil premierno izveden 20. 4. 1999 v Gallusovi dvorani v Ljubljani. Pod dirigentskim vodstvom Milivoja Šurbka ga je zaigral Orkester slovenske policije, vokalni solist je bil Oto Pestner. Sledila je ponovitev ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča, oktobra 2012 v Mariboru, ponovno pod vodstvom Milivoja Šurbka v izvedbi Orkestra slovenske policije in solista Matjaža Mraka.

V nedeljo bo torej šele tretja izvedba tega dela. Zato se družina Bojana Adamiča posebej zahvaljuje umetniškemu vodji in dirigentu Ervinu Hartmanu, da je uvrstil to zanimivo in zahtevno delo na koncert.

Vljudno vabljeni.

SPORED

  • Bojan Adamič, glasba, Frane Milčinski – Ježek, besedilo
    REQUIEM

  • Odmor

  • Feliks Mendelssohn, glasba, Otto Zurmühle, priredba
    OUVERTURE FÜR HARMONIEMUSIK

  • Josef Dominik Škroup, glasba, Armin Suppan, priredba
    KONCERT ZA ROG V B-DURU

  • Gustav Holst, glasba, Colin Matthews, revizija
    FIRST SUITE in Es for MILITARY BAND op. 28

  • José Alberto Pina
    THE LEGEND OF MARACAIBO

47. tradicionalni spomladanski koncert - Requiem