Novice, dogodki in prireditve

Glasbeno delovanje Bojana Adamiča v knjigi “Bolja prošlost” novinarja Petra Lukovića iz Beograda

ponedeljek, 11. decembra 2017

Petar Luković je novinar in glavni urednik Regionalnega portala XXZ v Beogradu. V oktobru in novembru letošnjega leta je objavil tri poglavja iz njegove knjige “Bolja prošlost” iz leta 1989, ki so posvečena skladatelju Bojanu Adamiču.

Pri predstavitvi knjige je Alenki, Adamičevi hčerki, zapisal:

“Sa Bojanom sam interview radio u Ljubljani, u proleće 1988. Razgovarali smo čitav dan, u foaeju jednog ljubljanskog hotela. Ne sećam se da sam ikad imao prijatnijeg, obrazovanijeg i duhovitijeg sugovornika u svojoj karijeri. Tekst o vašem ocu jedan je od mojih najboljih radova, ali za to je zaslužan Bojan—kad on počne da priča, nastaje magija!

Nadam se da sam deo te magije mogao da pretočim u tekst koji je pred vama.

Zahvalan, vaš prijatelj

Petar Luković”

Prvi del je bil objavljen 30. 10. 2017 z naslovom Bojan Adamič, buntovnik bez saksofona, ki poleg opisa Adamičevega življenja v partizanih in po 2. svetovni vojni vključuje zanimive razgovore z njim na temo začetka džeza pri nas.

Drugi del članka z naslovom Bojan Adamič: Tito ne voli divljački džez, objavljen 2. 11. 2017, govori o srečanju Bojana Adamiča s Titom. Vključuje številne zanimive/zgodovinske fotografije.

V tretjem, zadnjem delu z naslovom Bojan Adamič: I partizani su sanjali otvorenih očiju, ki je bil postavljen na splet 6. 11. 2017, so vključeni opisi sodelovanja in fotografije številnih pevk in pevcev iz bivše jugoslovanske estrade. Dodana je tudi fotografija Adamiča z hčerko Alenko na vajah za Slovensko popevko na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Vabljeni k branju zanimivih opisov tedanjega časa, opisov glasbe, politike, razvoja in širitve džeza, nastajanja popevk in še mnogo več. Dodane so številne fotografije, ki zanimivo ilustrirajo priloženo besedilo.