Novice, dogodki in prireditve

Dokumentarni film Devet krogov z glasbo Bojana Adamiča bo na sporedu 9. 1. 2019 na TVS1

petek, 4. januarja 2019

V sredo, 9. 1. 2019 bo ob 20.05 na TVS1 predstavljen dokumentarni film Devet krogov, ki ga je koncem leta 2018 pripravila Majda Širca Ravnikar. Sledila bo edina dokončana 6. epizoda igrane nanizanke Devet krogov nekega raja ali Vodnik po Ljubljani iz leta 1971.

Leta 1970 so na TV Ljubljana snemali nadaljevanko Vodnik po Ljubljani (tudi Devet krogov raja). Režiser je bil Jože Pogačnik, scenarij je pripravil Jože Javoršek, direktor fotografije je bil Nikola Majdak, glasbo je napisal Bojan Adamič. Načrtovanih je bilo 9 epizod – a dokončali so le eno (šesto).

Snemanje preostalih delov nanizanke je bilo prekinjeno. Predvideva se, da je bil projekt predrag in se niso mogli dogovoriti za koprodukcijo s tujino.

Majda Širca Ravnikar iz dokumentarnega programa RTV Ljubljana je želela iz gradiva, ki so ga našli v bunkerju TVS in je bil posnet za ostale epizode, pripraviti film, da bi tako vsaj del zanimivega materiala predstavila širšemu občinstvu. Delo je bilo težavno in dolgotrajno, saj je bila večina kadrov izredno kratkih, nemih in material ni bil popisan.

V času raziskovanja (v NUK so ohranjeni scenariji za vseh 9 epizod, kot tudi 180 strani glasbene partiture Bojana Adamiča za vseh 9 nadaljevank ) je kontaktirala še živeče umetnike, ki so sodelovali pri projektu, npr. Miho Baloha in nekatere druge igralce in baletnike in tudi člane skupine Bele vrane. Tako je z namenom iskanja informacij, 7. maja 2018 v Kinodvoru pripravila projekcijo zbranega gradiva (nemih koščkov negativov in dele prepisanega gradiva) in povabila številne, ki so sodelovali pri projektu. Srečanje je bilo izredno zanimivo, saj so nekateri podatki in različne informacije, ki so jih podali povabljeni, ponovno prišli na plan in so bili za nadaljnje delo Majde Širca Ravnikar zelo pomembni, nekateri tudi ključni.

Istočasno so vse najdeno gradivo digitalizirali in popisali, tako da je postalo del naše dediščine in pripravljen za nadaljnje raziskovanje z vidika proučevanja preteklosti.

Iz digitalitiranega gradiva, vključenih kadrov iz srečanja 7. maja 2018 in pričevanja Mihe Baloha je pripravila dokumentarni film, dodala glasbo Bojana Adamiča, ki jo je napisal za druge priložnost (saj posnetkov za te nadaljevanke niso našli) in tako pripravila in pokazala pravzaprav nikoli viden material v dokumentarcu Devet krogov.

V tem dokumentarnem filmu so dodani izbrani odlomki naslednji glasbenih del Bojana Adamiča: Jesenska (1977), Finale (1974), Prvi začetki (potpuri melodij Bojana Adamiča), Preludij št. 2 (1973), Bojanada Adamič (priredba Globokar, 1966), Sentimentalnost (1971), Fanfare (za 850-letnico Ljubljane), Sedem let skomin (1973), Ljubljanski koncert (1972), glasba iz filma Ples v dežju (1961), glasba iz filma Veselica (1960) v skupni minutaži 28 minut.

Objave dokumentiranega filma so bile v naslednjih medijih:

Vabljeni k ogledu dokumentarnega filma Devet krogov iz leta 2018 in 6. nadaljevanke Devet krogov nekega raja iz leta 1971 v sredo, 9. januarja 2019 s pričetkom ob 20:05 na TVS1.

Napovednik objavljamo z dovoljenjem Majde Širca Ravnikar, avtorice dokumentarnega filma Devet krogov.