Novice, dogodki in prireditve

In memoriam – Janez Meglič

sobota, 23. maja 2020

Zahvala Janezu Megliču pri ohranjanju kulturne dediščine Bojana Adamiča

Alenka Adamič, Janez Meglič, Špela Rozin, Roman Veras.

Zahvala Janezu Megliču pri ohranjanju kulturne dediščine Bojana Adamiča

21. maja 2020 mineva eno leto od kar je odšel Janez Meglič. Z njim je v imenu družine osem let sodelovala Alenka Adamič, hčerka Bojana Adamiča. Glede na njegovo izjemno pomoč pri urejanje dediščine, kot tudi njegovo skrb za njeno ohranitev, bi se mu želeli ob prvi obletnici njegove smrti najlepše zahvaliti.

Alenka Adamič je zapisala:

“Z Janezom Megličem sva se spoznala avgusta leta 2012 v Divači. Predvajali so film Vesna ob 100. obletnici rojstva mojega očeta Bojana Adamiča. To srečanje je za nas, za našo družino pomenilo izredno veliko, saj nam je Janez v nadaljevanju izjemno veliko pomagal pri ohranitvi kulturnega dela očetove zapuščine predvsem na področju filmskega in fotografskega ustvarjanja. Seznanil nas je tudi, da je prav on leta 1993 sodeloval pri pripravi intervjuja z očetom pred krstno izvedbo muzikla Sneguljčica.”

Janez nam je predlagal in potem tudi v okviru njegovega Studia MEG realiziral telekeniranje 90 očetovih filmov formata super 8 in 8, kar nam je omogočilo ogled in nadaljnjo uporabo tako v domačem okolju, kot tudi širše. Originale teh filmov smo potem pod njegovim vodstvom predali Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS.

Janez Meglič je dejal, da je bilo delo izjemno zahtevno—vsa lepljena mesta je bilo treba očistiti in ponovno zalepiti. Filme je Adamič namreč sam montiral in lepil ter jih pripravljal v glavnem za družinske projekcije. Menda jih je ob toplih poletnih večerih projiciral kar na fasado svoje počitniške hišice.

Nekaj filmov pa je bilo prikazanih tudi v okviru večerov SFA v Kinoteki leta 2013, v Medvodah in v rojstni hiši Jakoba Aljaža v Zavrhu pod Šmarno goro.

Leta 2015, ob 180-letnici rojstva pesnika Simona Jenka, 170-letnici rojstva Jakoba Aljaža in 20. obletnici smrti Bojana Adamiča, smo se udeležili zanimivega Filmskega poklona in razstave v okviru organizacije KUD JaReM, katere soustanovitelj je bil tudi Janez.

Prikazani so bili filmi članov filmske sekcije KUD JaReM Janeza in Gregorja Megliča ter Alenke Adamič. Slednjo je slavnostni govornik, g. Janez Meglič, opisal takole:

“Alenka Adamič, hčerka Bojana Adamiča, se bo premierno predstavila s šestminutnim filmom, kjer je fotografije s Himalaje združila z očetovima skladbama Rezervistova uspavanka in Jesenski dan. Alenka je izbrala iz mnogih Adamičevih skladb glasbo, ki se izredno lepo zlije s sliko na platnu. Čeprav so fotografije posnete v drugi deželi bi človek pričakoval glasbo iz tistih krajev. Ko človek gleda ta filmček misli, da so se mojstru Bojanu Adamiču prikazovale prav te fotografije in je glasbo napisal prav za ta film.”

Podobno se je dogajalo na področju fotografskega gradiva. Oče je namreč ustvaril bogato zbirko fotografij kurentov in drugih mask na Slovenskem, preko 50 pa je tudi okvirjenih. Le te so bile, ponovno na Janezov predlog, razstavljene v rojstni hiši Jakoba Aljaža in na občini Medvode.

Janez pa je seveda želel še več in tako je pripravil dokumentarni film Bojan Adamič in Hasselblad, ki predstavlja prvi in edini zapis očetove fotografske ustvarjalnosti pri nas in kot tak predstavlja pomemben del naše zapuščine.

Tudi narodno nošo očetove babice, avbo in pečo smo na njegovo pobudo razstavljali v rojstni hiši Jakoba Aljaža.

Seveda sva sodelovala tudi na glasbenem področju, presnemaval je naše glasbene kolute in mi pomagal najti zanimive posnetke. Pa tudi očetova glasba je bila podlaga likovnega ustvarjanja Ex Tempore 2015.

Od številnih skupnih dogodkov v teh osmih letih sodelovanja, pa mi bo v nepozabnem spominu prav gotovo ostalo njegovo dirigiranje očetove skladbe Galop za tri trobente na Novoletnem koncertu godbe Vodice leta 2015.

Sodelovanje z Janezom, z njegovo družino in seveda drugimi člani in članicami KUD JaReM je bilo res izjemno, kvalitetno, zanimivo in ustvarjalno.

Veliko let sem torej imela srečo in privilegij, da sem lahko sodelovala z Janezom Megličem, z njim iskala rešitve in ideje v zvezi z zapuščino očeta in se ob tem od njega veliko naučila. Ves čas našega druženja sem sprejemala njegove ideje in spodbude in danes sem srečna, da sva se spoznala in da sem imela možnost z njim tudi ustvarjalno sodelovati.

Alenka Adamič in Janez Meglič v rojstni hiši Jakoba Aljaža.
In memoriam – Janez Meglič.
I. Švara, A. Adamič in J. Meglič.