Novice, dogodki in prireditve

Koncert Big Banda RTV Slovenija v čast Bojanu Adamiču

torek, 10. novembra 2020

Prvi program RA Slovenija je 7. 11. 2020 ob 25. obletnici smrti mojstra Bojana Adamiča prenašal koncert Big Banda RTV Slovenija, ki je potekal je v živo iz studia 26 na RTV Slovenija, tokrat žal brez publike.

V enournem programu, ki so ga posvetili življenju in delu Bojana Adamiča, so ga predstavili malo drugače, zelo zanimivo, tudi džezovsko. Vključeni so bili audio posnetki, kjer se pogovarja z Natašo Dolenc ob prejetju Ježkove nagrade leta 1990, govori o tem, kako je bil prepoznan v bivši Jugoslaviji, razloži pa tudi, zakaj so ga v Beogradu pogosto preimenovali v Adama Bojaniča in kaj mu je pomenilo igranje trobente v študentskih časih, ko je svojim ansamblom igral v Rogaški Slatini, Dobrni, Kaštel Starem.

Na programu koncerta so bile njegove skladbe: Podpuri 7 let skomin, Žvižga, Jedna mlada dama iz filma Ljubav i moda, Vodmatska roža, uvodna pesem iz filma Poslednji kolosek, Princeska To-pa-to, Sopraniola, Balada o vražjem bendu, Preludij št.4, Preludij št.7, Preludij št.3, Tiho, tiho pada sneg, Pomlad je prihitela. In pa skladba Marka Breclja Časopis, za katero je Adamič napisal priredbo.

Morda posebnost: za skladbo Princeska To-pa-to, je Bojan Adamič napisal tako besedilo, kot glasbo in velja za edino poznano popevko, za katero je napisal oboje.
Orkester je vodil Lojze Kranjčan, solo vokal je bila Anja Hrastovšek, gostujoči solist pianist Klemen Golnar, večer pa je oblikoval Milan Krapež.

Posnetek koncerta je objavljen tukaj.

Vabljeni k poslušanju.

Sobotni glasbeni večer, posvečen Bojanu Adamiču
Big Band RTV Slovenija
Big Band RTV Slovenija
Dirigent Lojze Kranjčan
Pianist Klemen Golnar
Pevka Anja Hrastovšek