Novice, dogodki in prireditve

Razstava “Zven maske, fotografske mojstrovine Bojana Adamiča” ponovno na Ptuju, februarja 2021

nedelja, 31. januarja 2021

V Salonu umetnosti bo v pustnem času od 11. 2. 2021 do 14. 3. 2021 ponovno na ogled razstava fotografij pustnih mask fotografa in glasbenika Bojana Adamiča.

Organizacija razstave je tudi tokrat v rokah Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož.

Oblikovana je bila ob 90. letnici Adamičevega rojstva (2002) kot tridelni projekt in je zaživela v letu 2003 in sicer v sodelovanju Znanstvenoraziskovalnega središča Bistra Ptuj in Pokrajinskega muzeja Ptuj – Ormož. Projekt sta tedaj zasnovala dr. Aleš Gačnik in Stanka Gačnik in je obsegal razstavo z naslovom Zven maske, fotografske mojstrovine Bojana Adamiča, monografijo z istim naslovom in dodano originalno Adamičevo glasbo za projekcije na zgoščenki ter fotografsko mapo s petimi fotografijami.

V nadaljevanju je razstava potovala po številnih krajih, kot so Ravne na Koroškem, Ljubljana, Cerkno, Samobor na Hrvaškem, Ribnica, Cerknica, Bad Radkersburg v Avstriji, Maribor, Zavrh pod Šmarno Goro in Medvode. Na Ptuj se vrača tretjič (2003, 2007 in 2021), zadnja večja razstava pa je bila na Ljubljanskem gradu leta 2017.

Maske so Bojana Adamiča vedno privlačile, saj so bile po njegovem mnenju spomin nekih davnih fantastičnih časov, za katere se zdi, da niso nikdar minili. Menil je, da ravno maske najbolj izražajo željo po drugačnosti, kajti v nas je vedno nekaj otroškega, domišljijskega in fantastičnega.

S kamero Hasselblad 6X6 je slikal z večkratno ekspozicijo, kombiniral različne leče, objektive in filtre. Zato je za njegove fotografije značilna “premaknjenost”, vendar ob tem slike niso popačene. Na tak način se je sam želel približati duši mask in pustnega rituala, pri gledalcu pa je ob ogledu teh slik vzpodbuditi in omogočiti večplastno razmišljanje.

Vabimo vas, da od 11. 2. 2021 dalje obiščete razstavo v Salonu umetnosti, Prešernova 1 na Ptuju.