Novice, dogodki in prireditve

Monografija “Kajuh v glasbi”

ponedeljek, 3. maja 2021

V okviru Knjižnice Velenje, ki je založnica založbe Litera, so aprila 2021 izdali glasbeno monografijo dr. Franca Križnara Kajuh v glasbi.

Bojan Adamič se uvršča med številne skladatelje, ki so uglasbili pesmi Karla Destovnika Kajuha. Tako je okoli leta 1944 je napisal tri samospeve na njegova besedila: Čeprav tako je, Pesem talcev in Talcem. Mnogo kasneje pa tudi pesem Tiho, tiho pada sneg in sicer v obliki šansona, ki ga je zapela Meri Avsenak. Ta skladba se nahaja na zgoščenki ZKP z naslovom Odstranili bomo.

Posnetek skladbe Tiho, tiho pada sneg v priredbi L. Kranjčana, s pevko Alenko Godec in Pihalnim orkestrom SVEA Zagorje, pa se nahaja na YouTube.

Monografija Kajuh v glasbi je izšla ob pripravah na praznovanje 100. obletnice rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha v letu 2022 (13. 12. 1922 – 22. 2. 1944), pobudo pa je podal takratni direktor Knjižnice Velenje, g. Vlado Vrbič. Obsežno delo na 198 straneh poda opis glasbe v Sloveniji med vojnama (1918 – 1941), med vojno (1941 – 1945), glasbeno ustvarjalnost v NOB in po vojni. O Kajuhu se poroča tako v našem, kot preostalem glasbenem prostoru. Našteta so glasbena dela na Kajuhovo poezijo in dodan seznam teh pesmi na YouTube.

Vabljeni k zanimivemu branju in raziskovanju Kajuhovega pesniškega ustvarjanja.