Novice, dogodki in prireditve

Razstava “Skozi fotografski objektiv Bojana Adamiča”

ponedeljek, 3. maja 2021

V parku pred Arhivom Republike Slovenije je od 20. aprila 2021 na ogled razstava fotografij Bojana Adamiča z naslovom Moj konjiček je fotografija. Na ogled bo vse do sredine septembra tega leta.

Deset panojev s fotografijami, razdeljenimi na različne teme, zanimivo predstavlja Adamičev fotografski opus diapozitivov, med katerimi je večina 6X6. Tematski sklopi so: na poti, med glasbeniki, za maskami, med vodo in cvetjem, iz globine očesa (fotografije s fish eye objektivom), v iskanju novega, obrazi in folkloristi. Razstava se nahaja na travniku pred Arhivom Slovenije v Ljubljani, panoji pa so dostopni tudi preko spleta.

Bojan Adamič je zelo rad fotografiral in snemal filme, tako, da sta bila fotoaparat in filmska kamera vedno v njegovi bližini. Nekaj njegovih misli o fotografiranju si lahko preberete tukaj.

V vabilu na razstavo, ki se nahaja tudi na strani Arhiva, so zapisali: “Pripravili smo jo iz Zbirke diapozitivov Bojana Adamiča, v kateri je kar 1556 diapozitivov iz obdobja 1960–1985. Diapozitive je arhivu leta 2020 podarila gospa Alenka Adamič. Že pred leti smo prejeli v hrambo tudi Adamičevo filmsko arhivsko gradivo in tako je desetletja nastajajoče sorodno gradivo sedaj zbrano pod eno streho in na voljo javnosti. Vsi diapozitivi so bili digitalizirani in so tako še lažje dostopni.”

Zanimivo razstavo, ki predstavlja nekaj desetletij trajajoče fotografsko ustvarjanje Bojana Adamiča, sta pripravila Lojz Tršan in Tatjana Rezec Stibilj.

Vljudno vabljeni k ogledu na travniku pred Arhivom ali po spletu.