Novice, dogodki in prireditve

“Pripovedujmo stare albansko-slovenske zgodbe”

petek, 10. junija 2022

Prireditev Pripovedujmo stare albansko-slovenske zgodbe je 30. maja 2022 potekala v City Hotelu v Ljubljani in je bila posvečena 30-letnici diplomatskih odnosov med Slovenijo in Albanijo.

Zanimiv večer je pripravil veleposlanik Albanije v Sloveniji, Nj. Eks. Pëllumb Qazimi.

Predstavljenih je bilo deset različnih zgodb, ki povezujejo naši državi, med njimi tudi zgodba Bojana Adamiča, ki je leta 1947 bival in delal v Albaniji. Predstavila jo je njegova hčerka Alenka Adamič.

Alenka Adamič

Opis dogodka povzemamo po FB strani Albanskega veleposlaništva dne 6. 6. 2022:

Srečanja se je udeležilo veliko število akreditiranih veleposlanikov in diplomatov v Sloveniji, politikov, predstavnikov zunanjega ministrstva Slovenije, podžupan Ljubljane, prejšnji Blejski župan. Prišli so kulturniki, novinarji, prijatelji Slovencev in predstavniki albanskih združenj v Sloveniji.

Dogodek se je pričel z dvema skladbama, eno albansko in eno slovensko, nakar sta udeležence pozdravila nekdanji zunanji minister Albanije, gospod Ilir Bočka (po spletu) in nekdanji zunanji minister Slovenije, gospod Dimitrij Rupel. Oba sta 10. marca 1992 podpisala dvostranski sporazum na področju diplomatskega sodelovanja.

Na tem srečanju je bilo predstavljenih 10 dogodkov, ki so opisovali povezave med prebivalci Slovenije in Albanije in zajemajo obdobje šestih stoletij. Govorniki so bili znanci oziroma dediči avtorjev teh dogodkov.

Opisovali so prve slovenske in albanske izdaje avtorjev Primoža Trubarja leta 1550 in Johna Buzukuja z njegovim Mešarom leta 1555, prispevke slovenskih albanologov, zgodovino starih albanskih plemiških družin, zgodovino iz obdobja prve vojne in po drugi svetovni vojni do danes.

Predstavljeni dogodki so pritegnili pozornost udeležencev in vzbudili njihovo zanimanje, saj so bili doslej zelo malo znani ali celo neodkriti.