Novice, dogodki in prireditve

Prenovljen seznam filmske glasbe Bojana Adamiča

nedelja, 6. novembra 2022

V letu 2022 smo skupaj s člani Kinoteke ponovno pregledali sezname in dodali nekaj filmov, ki so bili izpuščeni. Tako imamo sedaj zabeleženih skupno 254 celovečernih, kratkometražnih in reklamnih filmov, vključno z glasbo za Obzornike, TV drame in serije.

Napisal je glasbo za:

  • 109 celovečernih filmov

  • 125 kratkometražnih in 5 reklamnih filmov

  • 4 Obzornike

  • 4 TV drame, 1 TV igro in 6 TV serij

Za film Moj premalo slavni stric iz leta 1968 režiserja Tuga Štiglica, pa avtorstvo 3 vključenih skladb žal še vedno ni urejeno. In to kljub temu, da je Bojan Adamič leta 1990, ko je film prvič videl na televiziji, nemudoma obvestil producenta Viba film, da se v filmu brez njegovega dovoljenja nahajajo 3 njegove skladbe: Horuk v nove čase, Prelepa si bela Ljubljana in Princeska To-pa-to.

Bojan Adamič je pisal glasbo za filmske studie v Sloveniji, za vsa filmska podjetja v tedanji Jugoslaviji, za studio v Hollywoodu v ZDA, na Madžarskem, na Norveškem, v Franciji, v Švici, v tedanji Zahodni Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji, Braziliji, v tedanji Sovjetski zvezi, Norveški, …

Filmska glasba Bojana Adamiča predstavlja njegov najbolj obsežen glasbeno umetniški opus, katerega je ustvarjal celih 49 let v obdobju od leta 1946 do 1995.

Prvo glasbo za film je Bojan Adamič napisal leta 1946 za kratkometražni film Maščujmo in kaznujmo in prvo glasbo za celovečerni film leta 1952 za film Svi na more.

Njegovo zadnje delo je nastalo leta 1995 v okviru večera starih Grossmanovih filmov in film ima naslov Neme podobe slovenskega filma.