Novice, dogodki in prireditve

Digitalno obnovljen film “Slike iz života udarnika” iz leta 1972

nedelja, 21. januarja 2024

V Linhartovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani je 30. novembra 2023 potekala slovesna premiera digitalno obnovljenega filma Slike iz življenja udarnika (Slike iz života udarnika), ki ga je leta 1972 posnel bosanski režiser Bahrudin Bata Čengić.

Za film, ki predstavlja klasiko jugoslovanskega filma in je bil delno posnet tudi v Sloveniji, je glasbo prispeval Bojan Adamič. Originalna partitura je shranjena v Narodni in univerzitetni knjižnici – NUK v Ljubljani.

Obnovo filma je vodila Slovenska kinoteka v sodelovanju s Hrvaškim državnim arhivom – Hrvaško kinoteko, Avstrijskim filmskim muzejem in Filmskim centrom Sarajevo. V časopisu Dnevnik so 29. novembra 2023 zapisali:

“Film je nastal v obdobju črnega vala jugoslovanskega filma. Ob nastanku ga je puljska žirija izločila iz tekmovalnega programa, režiser Bahrudin Bata Čengić pa posledično kar deset let ni mogel posneti celovečernega filma. Film je bil tako rekoč umaknjen iz domačih kinematografov vse do druge polovice devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bil v dopolnjeni verziji – skupaj s cenzuriranimi metri filma, ki so bili najdeni v Jadran filmu v Zagrebu – prikazan na RTV Slovenija in v Slovenski kinoteki. V filmu gre za prikaz življenja slavnega proletarskega udarniškega delavca Alije Sirotanovića, prave jugoslovanske različice Alekseja Stahanova.”

  • Scenarij: Bahrudin Čengić, Branko Vučićevič

  • Fotografija: Karpo Godina

  • Glasba: Bojan Adamič

  • Igrajo: Adem Cejvan, Stojan “Stole” Arandjelović, Zaim Muzaferija, Ilija Bašić, Mida Stevanović, Štefka Drolc, Helena Buljan