Projekt ob 100. obletnici rojstva

V letu 2012 so v okviru Projekta ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča, potekali dogodki in prireditve iz spodaj navedenih področij.

Družina Bojana Adamiča se vsem v projektu sodelujočim najlepše zahvaljuje!

 1. Glasbeno področje
 2. Filmsko ustvarjanje
 3. Razstave in izdaje notnih edicij, zgoščenk, fotografske monografije
 4. Izobraževanje
 5. Arhiviranje
 6. Sodelovanje z različnimi inštitucijami in skupinami glasbenikov
 7. Mednarodni znanstveni simpozij o življenju in delu Bojana Adamiča
 8. Digitalizacija filmov Bojana Adamiča

1

Glasbeno področje

Koncert v Ribnici, rojstnem kraju Bojana Adamiča

V Ribnici je 22. oktobra 2012 ob 19.00 v Športnem centru Ribnica potekala osrednja prireditev ob ribniškem občinskem prazniku. Kulturni program z naslovom Po ribniško – Z glasbo rojaka Bojana Adamiča, je bil posvečen praznovanju 100. obletnice rojstva Bojana Adamiča.

Godbeništvo

Zveza slovenskih godb (ZSG) je v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti (JSKD) in Zvezo kulturnih društev Maribor (ZKDM) razglasila leto 2012 za leto Bojana Adamiča.

26. maja 2010 je ZSG imenovala organizacijski odbor za Adamičevo leto 2012 v sestavi: Ervin Hartman, predsednik in člani Alenka Adamič, Igor Teršar, Matic Varl, Franci Pivec, Daniel Leskovic, Tone Urbas in Domen Prezelj. Obor je pripravil projekt, ki je potekal tudi v okviru projekta Evropske prestolnice kulture, Maribor 2012 (EPK):

Adamičeva pomlad 2012

Vsi pihalni orkestri in godbe so bile povabljeni, da na svojem nastopu v letu 2012 izvedejo vsaj eno skladbo Bojana Adamiča. Sodelujoči so bili objavljeni na spletu in v posebni zloženki v okviru Adamičeve pomladi. ZSG je vsem ponudila poseben reklamni plakat z likom Bojana Adamiča, da so ga lahko obesili na koncertih in je vzpodbujala orkestre, da na svoje morebitne zgoščenke uvrstijo kakšno ali izključno Adamičevo glasbo. Vsi sodelujoči so ob koncu leta 2012 prejeli posebno Priznanje ZSG za svoje sodelovanje.

Adamičevi dnevi

Adamičevi dnevi so potekali med 26. in 28. oktobrom 2012 v Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) in dvorani Union v Mariboru. Namenjeni so bili srečanju članov CISM Silver Club, mednarodnemu znanstvenemu simpoziju o Bojanu Adamiču, razstavi Zven maske in Metla za mojstra, slavnostnemu koncertu Orkestra slovenske policije in Orkestra Slovenske vojske, Koncertnemu dnevu Bojana Adamiča in slavnostni seji predsedstva ZSG.

Udeležili so se jih tudi člani mednarodne skupine CISM Silver Club, katero sestavljajo bivši predsedniki Zvez posameznih Evropskih nacionalnih godb.

Dnevi so potekali tudi v okviru prireditev Evropske prestolnice kulture Maribor 2012.

Adamičevi dnevi (.pdf)

27. 10. 2012

Akademija za glasbo iz Ljubljane je v Univerzitetni knjižnici Maribor organizirala mednarodni simpozij, članki so bili objavljeni v zborniku simpozija. Istočasno se je študente na ustreznih šolskih zavodih vzpodbujalo k raziskovanju in proučevanju tematike o življenju in delu Bojana Adamiča v seminarskih in diplomskih nalogah na teme, kot so: festivalsko ustvarjanje, jazz, Veseli tobogan, opus za pihalne orkestre, filmski opus, partizanske pesmi, šanson, muzikl, zborovska in ljudska glasba in podobno.

Med odmorom sta bili dve otvoritvi:

 • Fotografska razstava pustnih mask z naslovom Zven maske – fotografske mojstrovine Bojana Adamiča. Razstava je pod okriljem Pokrajinskega muzeja Ptuj že leta 2003 gostovala po Sloveniji in tujini.

 • Razstava notnih edicij, tonskih zapisov in dokumentov Bojana Adamiča.

Zvečer je v Unionski dvorani v Mariboru potekal slavnostni koncert Orkestra slovenske policije in Orkestra Slovenske vojske:

Slavnostni koncert Orkestra slovenske policije in Orkestra Slovenske vojske
Dvorana Union, Maribor

 • Pozdravni nagovor predsednika Zveze slovenskih godb Toneta Urbasa

 • Orkester slovenske policije
  Dirigent: Milivoj Šurbek

 • Bojan Adamič: REQUIEM
  Solo: Matjaž Mrak, vokal

 • Orkester Slovenske vojske
  Dirigent: Milivoj Šurbek
  Koncertni mojster: Aljoša Deferri

 • Bojan Adamič: PARTIZANSKA ESKADRILJA
  Koračnica iz filma

 • Bojan Adamič: VALTER BRANI SARAJEVO
  Prir. Domen Prezelj

 • Bojan Adamič: IGRAČKANJE
  za harfo in pihalni orkester
  Solo harfa: Tina Žerdin

 • Bojan Adamič: “KOKTEL”
  Prir. B. Gajić Završno oro
  Solo sopran saksofon: Aljoša Deferri

 • Bojan Adamič: PO JEZERU
  Solo trobenta: Jure Gradišnik

 • Julius Benedict: BENEŠKI KARNEVAL
  Prir. Bojan Adamič/Josip Cerovec
  Solo trobente: Jure Gradišnik, Igor Matkovič, Boštjan Bone, Gregor Gubenšek, Urban Fele

28. 10. 2012 – Koncertni dan Bojana Adamiča v Unionski dvorani v Mariboru

Na koncertu so sodelovali:

 • Ob 13.00
  Pihalni orkester KUD Pošta Maribor
  Pihalni orkester Zarja Šoštanj
  Godbeno društvo Rudarjev Idrija
  Godba Cerknica
  Godba Trbovlje

 • Ob 16.30 je potekala slavnostna seja ZSG, namenjena obeležju 100. obletnice rojstva Bojana Adamiča.

Slovenski glasbeni dnevi

Bojan Adamič – poklon mojstru

Koncert ob 100. letnici rojstva

12. marca 2012, je v Gallusovi dvorani v Ljubljani potekal koncert v skupni organizaciji RTV Ljubljana, Festivala Ljubljana in Cankarjevega doma. Otvoritveni koncert Slovenskih glasbenih dni (SGD) je bil posvečen življenju in delu Bojana Adamiča. Big band RTV Slovenija in Simfonični orkester RTV Slovenija bosta izvedla dela Bojana Adamiča.

Celovečerni koncert posvečen 100-letnici rojstva Bojana Adamiča (1912–1995) bo razkril mojstrovo izjemno široko območje delovanja in ustvarjanja. Izbor del je vtkan v šest programskih sklopov kot metafora oziroma simbol za šest desetletij ustvarjanja glasbe.

— Domen Prezelj

Šanson

4. junija 2012 je v Cankarjevem domu pod vodstvom Vite Mavrič, Borisa Kobala in Cafe teatra potekal večer La vie en Rose. Posvečen je bil 100. obletnici rojstva skladatelja Bojana Adamiča, predvsem njegovim šansonom in popevkam, ki so odločilno zaznamovali zgodovino slovenske popularne glasbe. Mojstrove skladbe so zazvenele v svežih priredbah slovenskih izvajalcev in v izvedbi zvezd slovenske glasbene scene in nekaterih prihajajočih pevcev in pevk.

Nastopili so: Anja Rupel, Darja Švajger, Mia Žnidarič, Bilbi, Nina Strnad, Aphra Tesla, Ana Bezjak, Polona Juh, Iva Stanič, Tina Marinšek in Dano Ličen. Poleg njih pa bomo lahko slišali še skupine, ki že več let krojijo slovensko glasbeno sceno, saj so se mojstru Adamiču poklonili tudi Manouche, Bossa de Novo, Same babe, Rok ‘n’ Band in Kramp.

Kot vsa leta doslej, je za glasbeno podlago in spremljave poskrbel Café teater band pod vodstvom Jake Puciharja in v sestavi: Jaka Pucihar, Primož Grašič, Aleš Avbelj in Marko Juvan.

Gostitelja sta bila Vita Mavrič in Boris Kobal.

Jazz

Oddaja Nedeljski glasbeni portret je bila predvajana 11. 3. 2012 ob 20.00 na 3. programu Radia Slovenija, namenjena predvsem jazzovskemu ustvarjanju mojstra Bojana Adamiča.

Koncert z videoprojekcijami in performansi

22. aprila 2012 je v Cankarjevem domu, Ljubljana, v okviru projekta Marka Breclja Brecljevanje, potekal koncert z naslovom Mojstru, ker me je odkril!. Koncert Marka Breclja, v Kosovelovi dvorani, so prenesli hudega vajeni, mazohistom in mazohistkam pa je dveurna zbranost spremljanja petja, akustičnega in električnega igranja ter ozvočenega cokljanja, bila užitek. Samoljubni edinec je želel mučiti in zaslužiti sam. Ujetništvu sedežev sta bila na razpolago kvalitetna psihoaktivna scenska rekvizita iz zaselka Dvori nad Svetim Antonom. V dvajsetminutnem odmoru za kadilstvo se je zgodila tudi podpisna prodaja izobraževalnih spominkov. Naslov nastopa z videoprojekcijami in performansi je Mojstru, ker me je odkril! Najstarejša med izvedenimi pesmimi je bila stara 40 let, najmlajši pa sta bili aktualni—bili sta del vzgojnoizobraževalnega minimalističnega mjuzikla za predšolsko mladino v letu 2012. Glasbenoscensko dokumentarno-gledališko delo je nastajalo vse delovnike na Verdijevi ulici v Kopru.

Planinska pesem

Turistično društvo Šmarna Gora je 11. maja 2012 ob 17. uri na Šmarni gori v Ljubljani 29. Planinsko pesem namenilo skladbam Bojana Adamiča. Znana slovenska pevka Alenka Godec je zapela Adamičeve skladbe. Zaigral je Pihalni orkester Litostroj, otroške pesmi je zapel OPZ OŠ Šmartno pod Šmarno goro, zborovske pesmi pa MPZ KUD Tacen in MPZ Gameljne.

Lutkovne predstave

Lutkovno gledališče Ljubljana je 17. januarja 2012 pripravilo praznično izvedbo Žogice Marogice ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča.

Na začetek

2

Filmsko ustvarjanje

Retrospektiva filmov v Slovenski Kinoteki

Bojan Adamič je napisal glasbo za skoraj 250 slovenskih in tujih, kratkih in celovečernih filmov, kar ga umešča v sam svetovni vrh in ob bok eminentnim imenom, kot so denimo Ennio Morricone, ki navzlic impozantni kvantiteti ves čas ohranjajo tudi zavidljivo kvaliteto. Glede na izjemen pomen filmskega udejstvovanja Bojana Adamiča je Slovenska kinoteka poleti 2012 pripravila daljšo in poglobljeno retrospektivo filmov, domačih in tujih, celovečernih in kratkih, za katere je skladatelj Adamič napisal glasbo.

Retrospektiva se je pričela 10. avgusta, dan po praznovanju stotega rojstnega dne Bojana Adamiča, s projekcijo večne klasike režiserja Františka Čapa Vesna v novem letnem kinu Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači. Do konca avgusta se je retrospektiva nadaljevala pod zvezdami na Krasu, s septembrom pa se je preselila v dvorano Slovenske kinoteke v Ljubljani. Ob tej priložnosti je bila Bojanu Adamiču posvečena tudi posebna poletna številka časopisa Kinotečnik, v dvorani Kinoteke pa je bila v septembru na ogled tudi razstava.

Na začetek

3

Razstave in izdaje notnih edicij, zgoščenk, fotografske monografije

Razstava notnih edicij, tonskih zapisov in dokumentov Bojana Adamiča

Otvoritev razstave je potekala 12. marca 2012 v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani in 27. oktobra 2012 v Mariboru.

Izdaje novih notnih edicij in zgoščenk

 • Zveza slovenskih godb je koncem oktobra 2012 pripravila luksuzno izdajo partitur Requiema, ki je bila predstavljena na slavnostni seji Zveze v Mariboru 28. oktobra 2012.

 • Društvo slovenskih skladateljev je v okviru Edicij Društva slovenskih skladateljev ponovno izdalo zgoščenko Bojan Adamič – Iz simfoničnega opusa, redaktor Tomaž Habe pa je pripravil zanimivo notno izdajo 15 skladb Bojana Adamiča za glas in spremljavo z naslovom Prelepa si bela Ljubljana. Oboje je bilo predstavljeno v okviru znanstvenega simpozija 27. oktobra 2012 v Mariboru.

 • Založba kaset in plošč RTV Slovenija je decembra 2012 izdala enojno zgoščenko Mojster za vse čase z 22 skladbami Bojana Adamiča, ki so bile posnete v studiu RTV Slovenija v letih 1958 do 2012. Izbor je pripravila Meri Avsenak Pogačnik v sodelovanju z Umek Ivom.

 • Založba Hartman d.o.o. je izdala partituro s parti za pihalni orkester z naslovom Z omejeno brzino.

Monografija Zven maske

Predvideva se ponatis monografije Zven maske, fotografske mojstrovine Bojana Adamiča

Razstava Zven maske, fotografske mojstrovine Bojana Adamiča

Gostujoča razstava Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož, 2003

Otvoritev razstave fotografij pustnih mask je potekala 15. februarja 2012 v Emporium-u v BTC Ljubljana in 27. oktobra 2012 v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Manjše število fotografij je bilo del razstave notnih edicij, tonskih zapisov in dokumentov Bojana Adamiča, ki se je pričela 12. marca 2012 v Narodni in univerzitetni knjižnici v Ljubljani.

Na začetek

4

Izobraževanje

Bojan Adamič pri pouku glasbene vzgoje v osnovnih šolah

Učitelji so pri pouku glasbene vzgoje v letu 2012 posvetili eno do dve uri življenju in delu skladatelja Bojana Adamiča ter učence seznanili z njegovo bogato glasbeno dediščino. V spomin nanj so na šolah potekale različne prireditve in koncerti, na katerih so učenci izvajali njegova dela.

Na OŠ Slivnica pri Celju prirejam letne koncerte OPZ in MPZ in letos smo na 27. letnem koncertu v spomin 100-letnice rojstva mojstra Adamiča zapeli njegovo pesem “Če zapojemo veselo” in številni publiki (vsi učenci, učitelji in velika večina staršev ter ostalih krajanov) povedali, zakaj smo jo uvrstili v program. Spomnimo se ga tudi pri rednih urah glasbene vzgoje od 5. do 9. razreda.

— Metka Bevc, OŠ Slivnica pri Celju

Sem učiteljica glasbenega pouka na OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici. Na temo jazz v slovenski glasbi smo v sklopu pouka pripravili spominsko uro ob 100. obletnici gospoda Adamiča. Ob zaključnem koncertu pevskega zbora osnovne šole pa smo v koncertni program vključili skladbico “Ko boš prišla na Bled”.

— Nada Špišić, OŠ Sv. Jurij ob Ščavnici

Sem Nives Pirih in poučujem GVZ na majhni šoli OŠ Jelšane, blizu meje s Hrvaško. Želela sem vam sporočiti, da smo skladatelju Bojanu Adamiču posvetili uro pri glasbeni vzgoji, prva triada si je ogledala lutkovno igrico “Žogica Marogica”, naši novinarji pa so o njegovem življenju in delu napisali v šolskem glasilu Nova sloga.

— Nives Pirih, OŠ Jelšane

Bojanu Adamiču sem kot učitelj na OŠ Bizeljsko posvetil kot glasbeniku tega leta področje jazz in zabavne glasbe. Omenili smo njegovo filmsko glasbo (Odpisani) in izvajali njegovi pesmi “Ko boš prišla na Bled”, ter “Tra ta ta”. Učencem sem pokazal tudi učbenik za sintetizator (Moj sinetizator 1), ki mi ga je recenziral mojster Bojan Adamič in na kar sem zelo ponosen.

— Vilko Urek, OŠ Bizeljsko

Pesem “Tratata, zdaj igra naša muzika” je na našo šolo ( OŠ Blanca ) prispela pozimi ob vabilu na koncert pihalnega orkestra. Ob njej smo razvijali glasovni obseg, bili pozorni na vzklike ( hej; o je ) in ob njih razgibali svoje telo … Glasbeni kolega je zapisal zanjo glasbeno podlago – skratka, še vedno je naša himna veselja. Z njo pa smo zelo slavnostno zaključili tudi letni majski pevski koncert šolskih zborov. V veselem razpoloženju smo prireditev vsi pevci zaokrožili s Kekčevo pesmijo, prav na koncu pa “zaigrali” Našo muziko policijskega orkestra in z njo tudi mi obeležili letošnje glasbeno leto vsestranskega skladatelja Bojana Adamiča ob stoletnici njegovega rojstva.

— Jelka Gregorčič Pintar, OŠ Blanca in OŠ Mokronog

Na začetek

5

Arhiviranje

Arhiviranje notnih edicij, časopisnih člankov in drugih dokumentov Bojana Adamiča

V Narodni in univerzitetni knjižnici Ljubljani (NUK) že od leta 1996 namensko zbirajo, shranjujejo in evidentirajo številne partiture Bojana Adamiča. Sedaj se tam nahaja tudi skoraj celotni filmski opus, kar je razvidno tudi iz kataloga Cobiss. Zbrani so tudi časopisni članki z namenom, da so na vpogled vsem, ki jih življenje in delo Bojana Adamiča zanima. Del te zapuščine je bil predstavljen tudi na obeh razstavah notnih edicij, tonskih zapisov in dokumentov 12. marca v NUK-u in 27. oktobra 2012 v Univerzitetni knjižnici Maribor.

Na začetek

6

Sodelovanje z različnimi inštitucijami in skupinami glasbenikov

Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana

Javni nastop, 16. 2. 2012, je bil namenjen počastitvi 100. obletnice rojstva Bojana Adamiča. Spored je vključeval nepozabne Adamičeve skladbe. Sodelovali so učenci od 1. do 7. razreda, Kvartet klarinetov, Jazz band in Pihalni orkester, koncert je pripravil in vodil Jože Kregar.

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je 21. 2. 2012 v Narodni galeriji v Ljubljani posvetil koncert z naslovom Sozvočje svetov XI – resno in lahkotno 100-letnici rojstva Bojana Adamiča.

Na začetek

7

Mednarodni znanstveni simpozij o življenju in delu Bojana Adamiča

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani in Zveza slovenskih godb sta povabila številne glasbenike in raziskovalce k sodelovanju na znanstvenem simpoziju o življenju in delu Bojana Adamiča (1912 – 1995). Prireditev je potekala 27. oktobra 2012 v Univerzitetni knjižnici Maribor in je del prireditev Evropske prestolnice kulture Maribor2012. Simpozij je uvrščen v raziskovalni program dejavnosti Katedre za glasbeno zgodovino in literaturo ter v projekt Leto Bojana Adamiča, ki ga pripravlja in vodi Zveza godb Slovenije pod okriljem Evropske prestolnice kulture Maribor2012.

Skladatelj, pianist, dirigent, aranžer in ne nazadnje fotograf Bojan Adamič sodi med tiste slovenske osebnosti 20. stoletja, ki še niso bili deležni celovite znanstvene obravnave. Stoletnica njegovega rojstva je tako primerna priložnost, da se glasbena stroka in poustvarjalna sfera poglobita v delo tega eminentnega avtorja slovenske glasbe. Adamič se je v zgodovino slovenske glasbe zapisal kot skladatelj glasbe za pihalne godbe in orkestre, bil je avtor nepregledne bere literature za Big-band, pionir slovenskega jazza, popevke in šansona, ustvarjalec filmske glasbe, urednik na Radiu Slovenija, snovalec priljubljene mladinske oddaje Veseli tobogan in še marsikaj.

Simpozij je potekal v Univerzitetni knjižnici Maribor. Študije posameznih avtorjev bodo v razširjeni obliki objavljene v prvi polovici leta 2013 v monografski publikaciji v založbi Akademije za glasbo z naslovom Bojan Adamič, ki bo izšla kot tematska številka Glasbeno-pedagoškega zbornika.

Za distribucijo publikacije bo skrbela Akademija za glasbo v sodelovanju z Zvezo slovenskih godb, ki je sodelovala tudi pri simpoziju.

Vabilo na simpozij (.pdf)

Registracija:

9.00

Prvi del simpozija:

9.30 – 12.00

Otvoritev razstave:

12.00

Drugi del simpozija:

14.30 – 17.00

Predstavitveni referat – Delovanje Bojana Adamiča in njegove življenjske prelomnice
 • dr. Darja Koter, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani

Glasba Bojana Adamiča
v času druge svetovne vojne
 • dr. Franc Križnar, Univerza v Mariboru

Bojan Adamič in njegova glasba za pihalni orkester
 • mag. Domen Prezelj, Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana

Bojan Adamič – Seine Zeit, sein musikalisches Umfeld (Bojan Adamič – njegov čas, njegovo okolje)
 • dr. Wolfgang Suppan, Gradec, Avstrija

Glasba Bojana Adamiča za plesne orkestre
 • Jaka Pucihar, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani

Bojan Adamič
v Beogradu
 • Vladimir Mustajbasić, Beograd, Srbija

Bojan Adamič in filmska glasba
 • dr. Mitja Reichenberg, Ljubljana

Bojan Adamič – Pionir slovenske popevke
 • Vladimir Frantar, Ljubljana

Šanson Bojana Adamiča in Festival Jugoslovanskega šansona v Rogaški Slatini
 • Meri Avsenak Pogačnik, Ljubljana

Kulturna vloga Veselega tobogana in delo Bojana Adamiča
 • dr. Branka Rotar Pance, Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani

Vsebina je del vabila raziskovalcem k sodelovanju na simpoziju in jo je pripravila dr. Darja Koter, Akademija za glasbo UL, vodja simpozija.

Na začetek

8

Digitalizacija filmov Bojana Adamiča

Na pobudo gospoda Janeza Megliča (Studio MEG), se je v sodelovanju z družino Adamič že septembra 2012 pričela digitalizacija 90 dokumentarnih filmov, ki jih je posnel Bojan Adamič. Marca in aprila 2013 bosta tako na Aljaževini, Zavrh 2 pod Šmarno goro, v rojstni hiši Jakoba Aljaža in v Slovenski kinoteki dve večji retrospektivni fotografski razstavi s kompilacijo izbranih filmov Bojana Adamiča.

Filme bo za tem družina Adamič predala v hrambo Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS.

Na začetek