Novice, dogodki in prireditve

Vabilo na retrospektivi dokumentarnih filmov režiserja Bojana Adamiča 26. 3. 2013 v rojstni hiši Jakoba Aljaža in 22. 4. 2013 v Slovenski Kinoteki

sreda, 27. februarja 2013

Na pobudo gospoda Janeza Megliča (Studio MEG), se je v sodelovanju z družino Adamič že septembra 2012 pričela digitalizacija 90 dokumentarnih filmov, ki ji je posnel Bojan Adamič na svojih potovanjih z orkestrom, na festivalih in drugih zanimivih dogodkih in seveda v okviru svoje družine.

Prva retrospektiva bo potekala v organizaciji Studio MEG in KUD JaReM 26. marca 2013 na Aljaževini, Zavrh 2 pod Šmarno goro, to je v rojstni hiši Jakoba Aljaža. Kulturni dogodek, kjer bo Bojan Adamič prvič predstavljen kot filmski ustvarjalec, torej režiser, bosta popestrili tudi dve razstavi: razstava likovnih del, ki jih bodo na glasbo Bojana Adamiča ustvarili likovniki KUD JaReM in razstava fotografij pustnih mask Bojana Adamiča, ki jih hrani Pokrajinski muzej Ormož Ptuj.

Vabilo na dogodke na Aljaževini se nahaja tudi na strani Turistične zveze Medvode.

Druga retrospektiva bo 22. aprila 2013 v Slovenski kinoteki v Ljubljani, tokrat v so-organizaciji Studio MEG, Slovenska Kinoteka, Slovenski filmski arhiv pri Arhivu RS in družina Adamič.

Vabilo na dogodek se nahaja tudi v reviji Kinotečnik.

Zanimiv članek z naslovom Mojster za vse, tudi za filmsko kamero, ki predstavlja filmsko ustvarjanje Bojana Admiča, je bil objavljen že 15. marca 2013 v časopisu Dnevnik.

Filme Bojana Adamiča bo družina Adamič 18. aprila 2013 predala v hrambo Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS.

Več o retrospektivah si lahko preberete tukaj.