Novice, dogodki in prireditve

Gorenjska narodna noša babice Bojana Adamiča na razstavi “Narodna noša Agneze Nosan”

petek, 23. februarja 2024

V Vitrini meseca Narodnega muzeja Slovenije na Metelkovi v Ljubljani, bo od 8. februarja do 5. maja 2024 v okviru razstave “Narodna noša Agneze Nosan – Kostum za posebne priložnosti” na ogled gorenjska narodna noša z avbo, ki jo je nosila babica Bojana Adamiča Agneza Nosan, ki je bila je rojena okoli leta 1852 na Blejski Dobravi. V vitrini je razstavljena tudi slika Bojanove mame Marije Adamič iz leta 1920, v prav tej isti narodni noši.

Avtorica razstave Vitrina meseca, Renny Rovšnik je med drugim zapisala:

“Narodni muzej Slovenije je v obdobju med letoma 2017 in 2021 pridobil 91 predmetov iz zapuščine Bojana Adamiča, slavnega dirigenta, skladatelja, avtorja filmske in gledališke glasbe, aranžerja ter fotografa. Muzeju jih je podarila njegova hčerka Alenka Adamič. Med pridobljenimi predmeti je posebej zanimiva gorenjska narodna noša, ki je pripadala skladateljevi babici Agnezi Nosan. Izdelana je bila na prehodu iz 19. v 20. stoletje. Ob noši je zanimiva slika, na kateri je upodobljena skladateljeva mati Marija Adamič v prav tej noši. Pomembno je omeniti, da je sliko leta 1920 naslikal Adamičev stric Viktor Adamič.“

“Del zbirke so tudi stari družinski molitveniki, ki so pripadali Adamičevi materi. Poleg tega so med pridobljenimi predmeti tudi pianino Bojana Adamiča, njegov električni klavir ter odlikovanja, nagrade in priznanja iz obdobja med letoma 1945 in 1995.”

Vljudno vabljeni k ogledu.

Noša, katero je Alenka Adamič leta 2021 skupaj z drugimi očetovimi predmeti predala v hrambo Narodnemu muzeju Slovenije, je bila pred tem, ravno tako v času našega kulturnega praznika, 8. februarja 2017, že predstavljena na Aljaževini, rojstni hiši Jakoba Aljaža v Zavrhu pod Šmarno goro.

Alenka Adamič na razstavi
Alenka Adamič na razstavi.
Slika Marije Adamič v narodni noši
Slika Marije Adamič v narodni noši.
Opis razstave
Opis razstave.
Avba Agneze Nosan
Avba Agneze Nosan.
Zgornji del obleke
Zgornji del obleke.
Razstava
Razstava.
Narodni muzej Slovenije
Narodni muzej Slovenije.
Pobarvanka narodna noša za otroke
Pobarvanka narodna noša za otroke.
Kotiček za otroke
Kotiček za otroke.