Novice, dogodki in prireditve

V glasbene kolažu, posvečenem Nuški Drašček, tudi dve Adamičevi skladbi

petek, 23. februarja 2024

Mezzosopranistka Nuška Drašček je za delovanje na glasbenem področju v zadnjih treh letih prejela nagrado Prešernovega sklada 7. februarja 2024. Na RTV Slovenija so pripravili glasbeni kolaž z njenimi izbranimi glasbenimi nastopi.

Med njimi sta tudi dva posnetka Adamičevih skladb – skladba Beli kurir, ki je na programu v 5. minuti glasbenega kolaža in skladba Balada o vražjem bendu na besedilo Erwina Fritza, ki je vključena v 10. minuti.

Obe skladbi je Nuška Drašček zapela na koncertu 12. 3. 2012 v Cankarjevem domu z naslovom Bojan Adamič – poklon mojstru, ki je potekal v okviru proslave ob 100. obletnice njegovega rojstva. Izveden je bil v koprodukciji RTV Slovenija, Festivala Ljubljana in Cankarjevega doma in je bil izjemno medijsko odmeven. Bil je tudi otvoritveni koncert 27. slovenskih glasbenih dni, na katerem so sodelovali izvrstni solisti Anja Bukovec, Hinko Hass, Nuša Drašček, Oto Pestner. Pod dirigentskim vodstvom Žarka Prinčiča sta Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija izvedla izjemen koncert z Adamičevi skladbami in klavirskim koncertom kot poklon mojstru Bojanu Adamiču.

Nuški Drašček iskreno čestitamo za prejeto nagrado Prešernovega sklada.