Novice, dogodki in prireditve

Predstavitev nove knjige “Kompozitori Bojan Adamiç në Shqipëri” v medijih

ponedeljek, 26. februarja 2024

Osmega februarja 2024, je v preddverju Gledališča opere in baleta v Tirani, Albanija, potekala svečana prireditev ob predstavitvi knjige Kompozitori Bojan Adamiç në Shqipëri (Skladatelj Bojan Adamič v Albaniji), ki je izšla v albanskem jeziku.

Knjigo sta pripravila prof. dr. Vasil Tole, podpredsednik Albanske Akademije za znanost in dr. Darja Koter, redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v tesnem sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Tirani, z Nacionalnim centrom za knjige in branje iz Tirane in z družino Adamič. Bila je nadaljevanje pridobljenega gradiva za mednarodni simpozij o delu Bojana Adamiča v Albaniji, ki je potekal 4. maja 2022 na Akademiji za znanost v Tirani.

Predstavitev knjige je bila najavljena:

Po svečani predstavitvi so bile objave v spletih časopisih in na spletnih straneh v Albaniji zelo številne, vključno z intervjuji na radiu in televiziji.

V Sloveniji je bila edina objava tega dogodka na spletnem portalu gov.si Vlade Republike Slovenije, katero je pripravilo Veleposlaništvo Republike Slovenije v Albaniji. Ponosni smo, da se objava nahaja na naši tako pomembni strani.

V Albaniji so o svečanem dogodku poročali naslednji spletni portali:

Družina Bojana Adamiča se najlepše zahvaljuje vsem v albanskem kulturnem in širšem okolju za zanimanje in sprejem nove knjige, ki odkriva in opisuje zadolžitve Bojana Adamiča v času njegovega bivanja v Albaniji leta 1947 in 1948.

Posebna zahvala Nj. Eks. Petru Japlju, veleposlaniku na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Albaniji za veliko pozornost, ki so jo izkazali slovenskemu skladatelju Bojanu Adamiču.