Novice, dogodki in prireditve

Koncert Orkestra Slovenske Vojske z zelo posebno Adamičevo skladbo

torek, 5. marca 2024

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani bo 5. marca 2024 koncert Orkestra Slovenske Vojske. Pod taktirko dirigenta Mitja Dragoliča bodo pripravili zanimiv glasbeni večer z nastopi mezzosporanistke Irene Yebuah Tiran in Nikice Banjac na rogu.

Na programu bo tudi Adamičeva fanfara Pozdrav Ljubljani, ki bo uvrščena kot noviteta ali ponovno odkrita skladba ob njeni 30-letnici nastanka. Priredbo je pripravi Mitja Dragolič, kot edicijo pa že izdala Založba Zveze Slovenskih godb .

V spremnem besedilu koncertnega lista so zapisali:

“Fanfaro Pozdrav Ljubljani je leta 1994 Bojan Adamič napisal za praznovanje 850. obletnice prve omembe Ljubljane v zgodovinskih spisih.”

“Posvetil jo je grajskim/mestnim piskačem, ki so v Ljubljano prišli v 16. stol. na povabilo takratnega župana. V tistem času je na vrhu ljubljanskega grajskega hriba stal stolp z uro, s katerega je za sovražnikom in požari budno oprezalo oko paznika. Na lesenem hodniku je bil prostor tudi za štiri piskače, ki so vsak dan ob 11. uri trobili v svoj rog, pozavno in kornet ter tako naznanjali meščanom, da se bliža čas kosila. S svojimi nastopi so naznanjali tudi odprtje in zaprtje mestnih vrat, piskali pa so še na semanji dan, na slovesnih sprejemih, ob obiskih cesarja in drugih veljakov ter opozarjali na nevarnosti, ki so grozile mestu.”

“Leta 2010 so obudili tradicijo nastopov mestnih piskačev in v poletnih mesecih jih lahko slišimo vsako soboto z Razglednega stolpa. Za Ljubljano pomeni to, kar v nekaterih drugih mestih pomenijo streljanja s topovi, zvonjenje zvonov ali mestne ure, menjave straž ipd.”

Orkester Slovenske vojske posveča tokratni koncert Rudolfu Maistru.

Vljudno vabljeni.