Novice, dogodki in prireditve

Povzetek dogajanj v okviru Projekta ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča v mesecu marcu

sobota, 31. marca 2012

Dialogi, Konzorcij Mladinske knjige, Ljubljana, 8. marec 2012

V Konzorciju v Ljubljani je 8. marca ob 18. uri potekal zanimiv pogovor o življenju in delu Bojana Adamiča. Dirigenta Milivoj Šurbek in Žare Prinčič ter muzikolog Domen Prezelj so v diskusiji z moderatorko Dialogov muzikologinjo Veroniko Brvar razkrivali široka glasbena obzorja letošnjega jubilanta Bojana Adamiča.

Oddaja Nedeljski glasbeni portret, 3. program Radia Slovenija 11. 3. 2012

Zelo kvalitetno pripravljena in zanimiva oddaja na 3. programu Radia Slovenija je bila v celoti namenjena jazzovskemu ustvarjanju mojstra Bojana Adamiča.

Razstava “Metla za mojstra”, NUK 12. 3. 2012 do 3. 5. 2012

Na otvoritvi, ki jo je vodila Miša Molk, je pela Anika Horvat, govorila pa sta Urban Koder in ravnateljica NUK-a Mateja Komel Snoj. Adamičevo skladbo Tra-ta-ta je zaigrala Godba Idrija. Otvoritve so se udeležili številni pevci in sodelavci Bojana Adamiča, kot tudi njegova širša družina. Na razstavi so na ogled tudi njegove fotografije pustnih mask. Prvič je bilo predstavljeno vino Godbeni zvoki, posebna polnitev ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča.

Zloženka o razstavi: “Metla za mojstra” (.pdf)

Koncert “Bojan Adamič – poklon mojstru”, Cankarjev dom 12. 3. 2012

Koncert v Cankarjevem domu v koprodukciji RTV Slovenija, Festivala Ljubljana in Cankarjevega doma je bil izjemno medijsko odmeven. To je bil tudi otvoritveni koncert 27. slovenskih glasbenih dni, na katerem so sodelovali izvrstni solisti Anja Bukovec, Hinko Hass, Nuša Drašček in Oto Pestner. Pod dirigentskim vodstvom Žarkota Prinčiča sta Big Band in Simfonični orkester RTV Slovenija izvedla izjemen koncert z Adamičevi skladbami in klavirskim koncertom kot poklon mojstru Bojanu Adamiču. Dušan Hren je izbral zanimive posnetke, ki so se vrteli na platnu tekom koncerta, Bernarda Žarn pa je kot povezovalka prav posebno zanimivo predstavila delo in življenje Bojana Adamiča.

Koncert, ki so ga hkrati prenašali radio Slovenija 1. program, radio Koper in radio Maribor in ga je posnela tudi Televizija Ljubljana, je bil izjemno medijsko podprt. Bil je najavljen na portalu RTV Slovenija, na portalu Festivala Ljubljana – 27. slovenski glasbeni dnevi, v Slovenskih novicah, v časnikih Dnevnik in DELO. Po koncertu so bili v medijih odmevi v časopisu DELO, fotografije iz koncerta in sprejema v Mestni hiši pa so bile objavljeni v časniku Slovenske novice, v reviji Nova, v prilogi Ona in v reviji Story, dogodku so poročali tudi na POP TV.

Informacije o projektu

Projekt ob 100. obletnici rojstva in življenje Bojana Adamiča je bil v mesecu marcu predstavljen v številnih intervjujih, tako v časopisih in revijah, kot na radiu. Revija ONA je objavila članek z naslovom “Raje brez obleke kot v okovih”, v časopisu Dnevnik je izšel članek z naslovom “Note je pisal, kot bi pisal roman”, o življenju z očetom je v Reviji Lisa pripovedovala Alenka Adamič, v Slovenskih novicah pa je o Bojanu Adamiču spregovoril Tomaž Domicelj.
Na Val-u 202 je v oddaji Kulturnice potekal zanimiv intervju z mag. Domnom Prezljem, urejevalcem obširne Adamičeve dediščine v NUK-u in avtorjem razstave “Metla za mojstra”, o glasbi Bojana Adamiča pa so pisali tudi v reviji Story in časopisu DELO.

V projekt je bilo dodano

  • Seznam z glasbo (se še dopolnjuje), ki jo je napisal Bojan Adamič.

  • Koncert z videoprojekcijami in performansi – Cankarjev dom 22. 4. 2012.

  • Aprila 2012, bo v Cankarjevem domu v Ljubljani v okviru projekta Marka Breclja, Breceljevanje, koncert z naslovom Mojstru, ker me je odkril, ki ga bo Brecelj posvetil 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča.

Projekt se nahaja tudi na socialnem omrežju Facebook.