Novice, dogodki in prireditve

Povzetek junijskih dogajanj v okviru Projekta ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča in širše

sreda, 11. julija 2012

Promenadni koncert Mestnega pihalnega orkestra Škofja Loka 2. 6. 2012 v Škofji Loki

Mestni pihalni orkester Škofja Loka je na Mestnem trgu v okviru svojega programa izvedel tudi dve Adamičevi skladbi – Tra ta ta in Polka gavota.

Mednarodni večer šansona La Vie en Rose 4. 6. 2012 v Ljubljani

Vita Mavrič, gonilna sila festivala šansona La Vie en Rose, je letošnji večer uglasbene poezije posvetila vsestranskemu glasbenemu mojstru Bojanu Adamiču ob njegovi 100 letnici rojstva. Za njegove melodije so besedila pisali največji slovenski pesniki. Tokratni La Vie en Rose je bil prava učna ura zgodovine slovenske popularne glasbe, ki je bila duhovito in na trenutke precej drzno zastavljena. Večinoma starejšemu občinstvu so izvajalci ponudili kar 17 Adamičevih skladb v različno posodobljenih oblekah. Če se je mogoče občinstvo med kako različico počutilo negotovo ali pa se celo (pri sebi) zgražalo, pa se je mojster gotovo hahljal, ko je vse to opazoval od zgoraj.

Bil je poseben večer, posebne domače glasbe svetovnega kalibra. La Vie en Rose pa je spet dobro opravil eno svojih osnovnih poslanstev, in sicer je spet predstavil novemu občinstvu glasbenike, s katerimi se ti sicer skorajda gotovo ne bi srečali (Vir: DELO, Zdenko Matoz: La Vie en Rose Bojana Adamiča).

Letni koncert pevskih zborov OŠ Šmartno pod Šmarno goro 4. 6. 2012

Letni koncert pevskih zborov je potekal na osnovni šoli v Šmartnem in je bil posvečen 100 letnici rojstva skladatelja Bojana Adamiča. Nastopili so otroški, mladinski in učiteljski pevski zbor in učenci ansambelske igre pod vodstvom zborovodkinje Marte Sojar Voglar. Program koncerta je bil izredno pester in zanimiv, iz Adamičevega repertoarja smo slišali skladbe Če zapojemo veselo, Tra ta ta, Medvedki in medvedki, Žogica Nogica in Ko boš prišla na Bled.

Tekmovanje v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla 16. 6. 2012 v Ormožu

V organizaciji Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti in Glasbene šole Ormož ter pod pokroviteljstvom Občine Ormož je potekalo 17. Tekmovanje godb Slovenije v zabavnem programu za pokal Vinka Štrucla. Številne godbe so izvajale tudi Adamičeva dela, kot npr: Godba Zgornje Savinjske doline, Pihalni orkester Koper, Pihalni orkester Ormož – Glasbena šola Ormož, Rudarska godba Hrastnik, ki so tudi osvojile zlate, oz srebrne plakete.

Koncert Ribniškega pihalnega orkestra in Z–Godbe Ribnica 16. 6. 2012 v Ribnici

V letnem gledališču v gradu Ribnica sta Ribniški pihalni orkester pod dirigentskim vodstvom prof. Jerneja Šmalca in Z–Godba Ribnica pod dirigentskim vodstvom prof. Bojana Oražma izvedla koncert ob 100-letnici rojstva dirigenta in skladatelja Bojana Adamiča. Zaigrali so štiri Adamičeve skladbe, za katere so zapisali: “Tako slovenske in tako Adamičeve so, da jih ni moč zgrešiti v repertoarju”. V programskem listu koncerta pa so med drugim dodali: “Prav gotovo je mogoče v Ribnici najti le malokoga, ki ne bi vedel, kdo je bil Bojan Adamič, saj je bil tu rojen in je preživel svoje otroštvo”.

43. tabor slovenskih pevskih zborov 17. 6. 2012 v Šentvidu pri Stični

Na letošnjem 43. taboru slovenskih pevskih zborov v Šentvidu z naslovom Vse najlepše rožice, so pod dirigentskim vodstvom Igorja Švare nastopili Pihalni orkester KUD Stična in 24 moških pevskih zborov, 29 ženskih in 41 mešanih pevskih zborov ter 9 slovenskih pevskih zborov iz tujine! Tabor je odprl predsednik Upravnega odbora Tabora g. Jernej Lampret, slavnostni govornik je bil g. Valentin Inzko. Tabor je pripravil g. Stane Peček, in prenašala ga je televizija.

Tema letošnjega srečanja so bile pesmi o rožah, zbori pa so se s pesmijo Če zapojemo veselo, poklonili tudi stoti obletnici rojstva mojstra Bojana Adamiča, zato so na Tabor povabili tudi njegovo hčerko.

Mojster Bojan Adamič je že za 14. Tabor slovenskih zborov pripravil skladbo Splet revolucionarnih pesmi Jugoslavije. Po prijavah je takrat nastopilo 236 zborov z domala 8.000 pevci! (Vir: knjižica Pojo ljudje, dvajset let Šentviških pevskih taborov, 1989, urednik Ilija Bregar). Dirigiral je avtor sam, note mu je obračal g. Stane Peček. Zgodilo pa se je 19.junija 1983. (Vir: Pojo naj ljudje, XIV. Tabor slovenskih pevskih zborov).

Glasbeni portret Alija Dermelja 17. 6. 2012 na Radio Slovenija

V prispevku Glasbeni portret Alija Dermelja na 3. radijskem program ARS je bilo med drugim predstavljeno tudi njegovo sodelovanje z Bojanom Adamičem. V letu 2012 se namreč obeležuje tudi 100. obletnica rojstva violinista in koncertnega mojstra g. Alija Dermelja. Tekom tega leta se pri nekaterih dogodkih omenja njuno zelo uspešno sodelovanje na glasbenem področju tako v orkestru, kot pri snemanju filmske glasbe.

Oddaja “Opus Alija Dermelja” 18. 6. 2012 na TV Slovenija

Na 1. programu TV Slovenija je bil predvajan prispevek o življenju in delu violinista in koncertnega mojstra Alija Dermelja. Vključeval je tudi veliko podatkov o njegovem sodelovanju z Bojanom Adamičem. Verjetno je najbolj poznana Adamičeva melodija, ki jo je zaigral Ali Dermelj, glasba iz filma Vesna, ki je tudi popestrila ta prispevek.

Zaključna slavnostna prireditev Glasbene šole Kranj 21. 6. 2012

Obletnico mojstra Bojana Adamiča so na Glasbeni šoli Kranj obeležili 21. junija 2012, v kongresnem centru Brdo, v okviru zaključnega slavnostnega koncerta Pihalnega orkestra Glasbene šole Kranj ob koncu šolskega leta, kjer so podelili nagrade najboljšim učencem. Pihalni orkester Glasbene šole Kranj pod vodstvom Tomaža Kukoviča je kot prvo točko izvedel Adamičevo Polko – Gavoto, ob tem pa sta napovedovalki poslušalce opozorili tudi na letošnjo obletnico mojstra in spregovorili par besed o njegovem življenju.

Koncerti Pihalnih godb v okviru projekta Adamičeva pomlad 25. 6. 2012

V Kostanjevici in na Ptuju sta bila koncerta Pihalnih godb v okviru projekta Adamičeva pomlad, ki ga vodi Zveza slovenskih godb.

Slavnostni koncert Pihalnega orkestra Šentjur ob Dnevu državnosti 25. 6. 2012 v Šentjurju

Na Mestnem trgu je Pihalni orkester Šentjur v okviru slavnostnega koncerta z naslovom Glasbeni spomin zaigral Adamičeve priredbe skladb Spomin (V.S.Avsenik/arr. Bojan Adamič/prir. Vladimir Mustajbašić) in Melodije bratov Avsenik (V.S.Avsenik/prir. Bojan Adamič).

Slavnostni koncert Mestnega pihalnega orkestra Škofja Loka ob Dnevu državnosti 25. 6. 2012 v Škofji Loki

Mestni pihalni orkester Škofja Loka je v okviru slavnostnega koncerta zaigral dve Adamičevi skladbi – Polka gavota in Tratata.

V juniju 2012 je izšel mesečnik Slovenske kinoteke – Kinotečnik

22. junija 2012 je izšel mesečnik Slovenske kinoteke, Kinotečnik. Poleg razporeda retrospektive filmov z Adamičevo glasbo avgusta v Divači in septembra v Ljubljani, vključuje tudi zanimive portrete Bojana Adamiča, ki so nastali v intervjujih z Miho Zadnikarjem. Misli Bojana Adamiča o filmu: “Pri filmu je potrebno mnogo iznajdljivosti, dostikrat prav rokohitrske spretnosti. Potrebno je biti improvizator, moraš se znajti v vsaki situaciji, kajti v najkrajšem času s čim skromnejšimi sredstvi je treba včasih z glasbo povedati vse, kar je v danem trenutku potrebno”.

Informacije o projektu

 • Vabila na večer šansona La Vie en Rose so bila objavljena v časopisu DELO 1. 6. 2012, v junijskih Ljubljanskih novicah in v Nedeljskem dnevniku 3. 6. 2012, na koncert pa so vabili tudi obcestni plakati.

 • 2. 6. 2012 je bil v Dnevniku – Objektiv objavljen daljši intervju z Vito Mavrič, televizijski pogovor, pripravljen po koncertu, pa je dostopen na TV 24 ur.

 • Po koncertu sta bili objavljeni tudi dve širši kritiki in sicer 5. 6. 2012 v časopisu DELO in v časniku 7dni, kjer je novinar Milko Poštrak med drugim zapisal (dodajamo dva citata):

  Prireditev je bila posvečena stoletnici rojstva Bojana Adamiča. Na njej pa ni nastopila nobena od starejših pevk ali pevcev, ki so svoj čas peli pesmi, ki jih je uglasbil Bojan Adamič. Povabljeni so bili mladi ustvarjalci, da pokažejo, kako so si oni zamislili posamezne pesmi, kako te živijo in zvenijo sedaj. Drži, da je bil letošnji festival posvečen glasbeniku. Vendar tisti, ki so prispevali besede, poezijo, niso bili pozabljeni ali zanemarjeni. Franeta Milčinskega Ježka, Borisa A. Novaka, Elze Budau, Kajetana Koviča, Ferija Lainščka, do Ervina Fritza, ki je bil tudi med občinstvom, do tujih Bertolta Brechta in Arthurja Millerja, je na prireditvi voditeljica Vita Mavrič poimensko navedla.”

  Še en večer dobrih starih časov, prepletenih z dobrimi novimi časi. Še ena potrditev, koliko izvrstnih mladih ustvarjalcev, od katerih nekateri se šele uveljavljajo, imamo. Občinstvo vseh starosti, med njimi tudi Jure Robežnik in Mojmir Sepe. Škoda le, da verjetno teh posnetkov, razen po televiziji, ne bomo imeli na razpolago na kakem glasbenem albumu … Ne zgolj za spomin.”

 • Fotografije je objavila tudi revija Jana 12. junija 2012, kjer Vita Mavrič na fotografiji z Mitjo Rotovnikom v rokah drži buteljko vina Godbeni zvoki, katero je prejela v zahvalo od družine Adamič. Na sprejemu po koncertu sta uživali skupaj tudi Vita Mavrič in Alenka Adamič. Nia La Makuc Peljhan, šestletna pravnukinja Bojana Adamiča, pa se je tokrat udeležila svojega prvega celovečernega koncerta.

 • Revija Lady je 13. 6. 2012 v članku Mojster za pesmi in hitre avtomobile objavila zanimiv opis življenja in dela Bojana Adamiča, opremljenega z večjim številom fotografij iz osebnega albuma družine Adamič in reportažo iz sprejema po koncertu La Vie en Rose.

 • Časopis DELO je 18. 6. 2012 poročal o 43. taboru v Stični, na TV Vaš kanal Novo mesto pa je bila objavljena reportaža.

 • V časopisu Dnevnik 23. 6. 2012 je Jaka Batič alias D.J Bakto v intervjuju Slovenska popevka, vložena v formaldehid, omenil Adamiča vlogo v zvezi z uveljavitvijo slovenske popevke kot beat glasbe.

V projekt je bilo dodano

Projekt se nahaja tudi na socialnem omrežju Facebook, kjer objavljamo fotografije iz prireditev. Vabljeni k ogledu.