Novice, dogodki in prireditve

Pričela se je obširna retrospektiva filmov z glasbo Bojana Adamiča, ki se bo nadaljevala do 30. 9. 2012

torek, 14. avgusta 2012

Slovenska kinoteka je v izjemnem okolju Muzeja slovenskih filmskih igralcev v Divači, 10. avgusta 2012, slovesno pričela z retrospektivo 47 celovečernih in kratkometražnih filmov, za katere je glasbo napisal Bojan Adamič.

Na otvoritvi v gledališču pod zvezdami, katere se je udeležil tudi župan občine Divača, g. Drago Božac, je ga. Nada Vodušek spregovorila o Adamičevem življenju, ga. Alenka Adamič je predstavila Projekt ob 100. obletnici rojstva, violinistka Alenka Maier-Popov pa je ob spremljavi pianistke Vlaste Doležal-Rus, zaigrala Adamičevo skladbo Pomlad in odlomek iz filma Vesna. Sledila je projekcija filmske klasike režiserja Frančiška Čapa iz leta 1953, Vesna.

Večer je bil nekaj posebnega, saj je bila Amatijeva violina, na katero je ta večer igrala Alenka Maier-Popov prav tista, s katero je Ali Dermelj leta 1953 posnel glasbo za ta film. Alenka Maier-Popov, Dermeljeva študentka, je kasneje dragoceno violino, izdelano leta 1720 v Cremoni, odkupila. Obiskovalci so tako imeli priložnost slišati glasbo filma Vesna v originalni izvedbi iz leta 1953 ter v interpretaciji gospe Maier-Popov – obakrat zaigrano na isto violino. “Hvala ga. Maier, za ta dogodek!”

Na otvoritev retrospektive Bojana Adamiča, nesporno največjega slovenskega skladatelja na področju filmske glasbe, sta Slovenska Kinoteka in družina Adamič povabili tudi predsednika države, Danila Türka. Urad predsednika je udeležbo potrdil, česar so se vsi zelo razveselili. Žal pa so kasneje sodelovanje odpovedali zaradi drugih predsednikovih obveznosti.

Retrospektiva se bo v septembru nadaljevala v dvorani Slovenske Kinoteke v Ljubljani.

Highslide JS
Alenka Adamič, župan občine Divača Drago Božac in violinistka Alenka Maier-Popov z 292 let staro violino.
Highslide JS
Priprave na snemanje za TV Slovenija 1, oddaja Poletna scena – novinarka Mateja Valentinčič in Alenka Adamič.
Highslide JS
Vlasta Doležal-Rus in Alenka Maier-Popov pred nastopom.
Highslide JS
Vaja pred otvoritvijo.
Highslide JS
Metka Dariš, vodja muzejskega oddelka Slovenske Kinoteke, Jurij Meden (sedi), vodja programskega oddelka Slovenske Kinoteke in Alenka Adamič.
Highslide JS
Alenka Adamič in župan občine Divača Drago Božac.
Highslide JS
Prijatelji in družina Adamič.
Highslide JS
Prijatelji in družina Adamič.
Highslide JS
Intervjuji: novinarja Bogdan Macarol in Mateja Valentinčič ter Alenka Adamič.
Highslide JS
Nia La, pravnukinja Bojana Adamiča.
Highslide JS
Nada Vodušek vodi otvoritev.
Highslide JS
Glasbeni nastop Vlaste Doležal-Rus in Alenke Maier-Popov.