Novice, dogodki in prireditve

“Adamičevi dnevi” v Mariboru so bili praznik in velik poklon Bojanu Adamiču

nedelja, 4. novembra 2012

Adamičevi dnevi so potekali v Mariboru med 26. in 28. oktobrom 2012 v organizaciji Zveze slovenskih godb (ZSG), Organizacijskega odbora programa Leto Bojana Adamiča 2012, Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM) in Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Številne prireditve in koncerti, ki so predstavljali praznik in velik poklon skladatelju, aranžerju, dirigentu in pianistu Bojanu Adamiču, so bili izvrstno izpeljani, dobro obiskani in medijsko podprti, potekali pa so tudi v okviru projekta Evropska prestolnica kulture Maribor 2012.

  • V petek, 26. 10. 2012, je bilo v Hiši stare trte slavnostno srečanje predstavnikov Organizacijskega odbora in večine članov mednarodnega CISM Silver kluba. Bivši predsedniki mednarodnega združenja godb in državnih godbenih zvez iz Avstrije, Nemčije, Luksemburga, Madžarske, Švice so se na vabilo častnega predsednika ZSG, g. Hartman, pridružili trodnevnim prireditvam v Mariboru.

  • V soboto, 27. 10. 2012, je v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor potekal celodnevni Mednarodni znanstveni simpozij na temo življenja in dela Bojana Adamiča.
    Vodila sta ga dr. Darja Koter, izredna profesorica in predavateljica za področje zgodovine glasbe na Akademiji za glasbo, ki je simpozij tudi pripravila in mag. Franci Pivec, predsednik Zveze kulturnih društev Maribor.

  • Predstavljeni sta bili tudi dve noviteti. Društvo slovenskih skladateljev je v okviru Edicij Društva slovenskih skladateljev ponovno izdalo zgoščenko Bojan Adamič – Iz simfoničnega opusa, redaktor Tomaž Habe pa je pripravil izdajo 15 skladb Bojana Adamiča za glas in spremljavo z naslovom Prelepa si bela Ljubljana.

  • V odmoru sta ob kratkem kulturnem programu Kvarteta klarinetov KUD Pošta Maribor potekali otvoritvi dveh zanimivih razstav—Metla za mojstra in Zven maske.

  • Zvečer pa je v polni dvorani Union Maribor zvenel slavnostni koncert Orkestra slovenske policije in Orkestra slovenske vojske pod dirigentskim vodstvom Milivoja Šurbka.

  • V nedeljo, 28. 10. 2012, je v okviru Koncertnega dne Bojana Adamiča v dvorani Union potekal koncert, na katerem je Adamičeve skladbe zaigralo pet slovenskih pihalnih orkestrov.

Adamičevi dnevi so se zaključili istega dne kot Dan godbeništva s slavnostno sejo Zveze slovenskih godb, katero je vodil predsednik ZSG, g. Tone Urbas.

“Adamičevi dnevi” – Maribor 2012