Novice, dogodki in prireditve

Vabilo za oddajo Telstar: “Bojan Adamič, Mojster za vse čase”

sobota, 26. januarja 2013

Radio Slovenija – Val 202, ponedeljek, 28. 1. 2013 ob 18.00
Avtor in voditelj: Jure Longyka

Konec minulega leta smo za krono stoletnice rojstva Bojana Adamiča končno dobili tudi zvočni dokument, ki prikazuje nestorja slovenske zabavne glasbe – ta seveda še zdaleč ni bil samo to – v pravi meri. Zbirka Mojster za vse čase prinaša vse plasti njegovega dolgega in obsežnega glasbenega ustvarjanja: popevke, scensko in filmsko glasbo, instrumentalne skladbe za velike orkestre, bogate aranžmaje slovenskih ljudskih motivov, šansone in še mnogo več. Mera je skratka prava, ni pa dovolj polna, priznava soavtorica izbora Meri Avsenak Pogačnik; za temeljito predstavitev Adamičevega dela bi bilo treba izdati vsaj dvojni CD ali še raje cel niz.

Mimogrede, naslov Mojster za vse čase nosi tudi nova dokumentarna oddaja scenarista in režiserja Slavka Hrena, ki bo na sporedu Televizije Slovenija 10. februarja. Vse lansko leto, ki je minilo v znamenju številnih prireditev, koncertov, razstav in simpozijev o Adamiču, pa je nastajalo čudovito spletišče o njem, katerega snovalci so si za nalogo zadali njegovo dediščino v največji možni meri zbrati, digitalizirati in narediti vsem dostopno. Za vse čase.

Valov staroglasbeni satelit Telstar vam bo privoščil nekaj najlepših in najbolj značilnih skladb z nove plošče, zraven pa h klepetu o Mojstru povabil soavtorico izbora Meri Avsenak Pogačnik, avtorja spremne besede dr. Mitjo Reichenberga ter pobudnico in koordinatorko Projekta ob stoletnici rojstva Bojana Adamiča in urednico spletišča o njem Alenko Adamič.