Novice, dogodki in prireditve

V knjigi “Začetki starodobništva na Slovenskem” je tudi Bojan Adamič s “svojo Alfo”

sreda, 18. februarja 2015

Osmega februarja 2015, na dan slovenskega kulturnega praznika, je izšla knjiga Začetki starodobništva na Slovenskem, avtorja Petra Škofiča. V uvod knjige je vključena tudi fotografija Bojana Adamiča z njegovim prvim avtomobilom, Alfa Romeo Giulietta Sprint.

Osnovni motiv za oblikovanje knjige Začetki starodobništva na Slovenskem je bila bogata zbirka približno 150 diapozitivov in raznih pričevanj s starodobniških prireditev v Sloveniji, ki jim je avtor dodal številne podatke iz rally tekmovanj veteranov, ki jih je našel v skoraj 50 let starih izvodih časopisa Tedenska tribuna, shranjenih v arhivu Narodne in univerzitetne knjižnice v Ljubljani.

Knjigi sta priložena zanimiva plastična ovojnica z vertikalnimi črtami, ki omogoča “lentikularni“ efekt, služi torej kot orodje za animacijo grafike—volana na platnici, ki se navidezno zavrti—in še štirih grafik vozil v sami knjigi, ki se pričnejo gibati s horizontalnim pomikanjem ovojnice, ter plošček, kjer so zgoščene startne liste, kopije člankov iz časopisov, prospekti nekaterih avtomobilov in še nekaj drugih pisnih materialov ter filmsko gradivo s starodobniških motorističnih dirk na Grobniku v 80-ih letih prejšnjega stoletja.

Avtor knjige, Peter Škofič je tudi lastnik avtomobila znamke Alfa Romeo Giulietta Sprint. Kot je zapisal v knjigi: “takšne alfe, kot jo je v 50-ih letih po Ljubljani vozil legendarni Bojan Adamič.”

Knjigo Začetki starodobništva na Slovenskem lahko prelistate in tudi kupite v cigarnici v pasaži Maximarketa, nasproti blagajne Cankarjevega doma—Havana Cigar Point Ljubljana, oz. o njej kaj več preberete na njihovi FB strani.

Začetki starodobništva na Slovenskem
Začetki starodobništva na Slovenskem.
Začetki starodobništva na Slovenskem
Začetki starodobništva na Slovenskem.
Začetki starodobništva na Slovenskem
Začetki starodobništva na Slovenskem.