Novice, dogodki in prireditve

“Bojan Adamič: paradigma veze između popularne i filmske muzike” – raziskava v okviru knjige “Filmska muzika u SFRJ – Između politike i poetike” avtorice mag. Maje Vasiljević iz Beograda

ponedeljek, 11. decembra 2017

Mag. Maja Vasiljević je muzikologinja, sociologinja in raziskovalka Filozofske fakultete Univerze v Beogradu – oddelek za zgodovino. Spomladi leta 2017 je skupaj z založbo HERAedu izdala znanstveno publikacijo na temo filmske glasbe v SFRJ v letih med 1950 in 1975 in vključila tudi gradivo o delu Bojana Adamiča in njegovem odnosu do filmske glasbe, ki se prepleta preko celotne publikacije. V posebnem poglavju Bojan Adamič: paradigma veze izmedu popularne i filmske muzike pa opisuje njegovo življenje in delo na področju ustvarjanja filmske glasbe, kot tudi njegova razmišljanja. V sodelovanju z družino Adamič je vključila številne fotografije.

V knjigi je posebej opisano/raziskano tudi delo naslednjih skladateljev filmske glasbe v tem času med 1950 in 1975, kot so Branimir Sakač, Zoran Hristić, Dušan Radić in Alojz Srebotnjak.

Na strani Courage – Povezivanje zbirki je knjiga ob priliki predstavitve junija 2017 predstavljena takole:

“Radi se o kapitalnoj monografiji o filmskoj glazbi “zlatnog doba” jugoslavenske filmske produkcije koju autorica analizira u kontekstu ondašnjih društvenih problema i stanja u SFRJ. Interdisciplinarnim pristupom autorica prikazuje odnos glazbe i filma, ali i utjecaje politike i ideologije.”

Nekaj odlomkov v angleškem jeziku je dostopnih na strani Research Gate in na FB strani.

Kmalu po izidu knjige se je 27. 4. 2017 hčerka Alenka Adamič sestala v Beogradu z avtorico knjige mag. Majo Vasiljević. Pogovarjali sta se o možnost nadaljevanja sodelovanja, saj je glasbeno ustvarjanje Bojana Adamiča izredno široko in raziskovanje njegovega dela je vsekakor prioriteta njegove družine.

Alenka Adamič in Maja Vasiljević v Beogradu, 2017

Alenka Adamič in Maja Vasiljević v Beogradu, 2017

Avtorica Maja Vasiljević je predstavila raziskavo:

  • 27. 6. 2017 v Multi sali Jugoslovanske kinoteke v Beogradu (Blic Online, Music PRESS). Ob tej priliki je direktorica založbe HERAedu poudarila, da so je avtorica sodelovala z družino Adamič pri pripravi raziskave, udeleženci pa so poslušali tudi nekaj insertov Adamičeve filmske glasbe, kot npr. šlager Jedna mala dama iz filma Ljubav i moda in odlomek iz filma Boštjana Hladnika Ples v dežju, kjer se sliši Bluz hrepenenja.

  • 4. 8. 2017 v Narodni galeriji v Budvi

  • 9. 8. 2017 v Galeriji savremenih umetnosti v Tvrđavi v Nišu

  • 24.11. 2017 v okviru tribune Filmska glasba, ki je potekala v sklopu 3. Festivala slovenskega filma v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu in sta jo vodila prof Mitja Reichenberg in mag. Maja Vasiljević.

Objave v medijih:

Nakup knjige v možen v različnih spletnih knjigarnah:

Upamo, da bo mag. Maja Vasiljević, avtorica raziskovalne publikacije Filmska muzika u SFRJ – Između politike i poetike, le to kmalu predstavila tudi v Sloveniji.