Novice, dogodki in prireditve

Povzetek dogajanj v okviru Projekta ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča in širše v mesecu juliju in avgustu

ponedeljek, 10. septembra 2012

Ob 100. rojstnem dnevu Bojana Adamiča v Ribnici, 9. 8. 2012

Župan občine Ribnica g. Jože Levstek, Javni sklad za kulturne dejavnosti – ga. Alenka Pahulje in družina Adamič so 9. 8. 2012, na rojstni dan Bojana Adamiča, na novinarski konferenci v prostorih občine Ribnica, predstavili Projekt ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča. Skupaj so položili venec na rojstno hišo na Kolodvorski 5.

O dogodku so poročali tudi v Ribniškem časopisu Rešeto.

Otvoritev obširne retrospektive filmov z glasbo Bojana Adamiča v Muzeju slovenskih filmskih igralcev v Divači, 10. 8. 2012

Slovenska kinoteka je 10. avgusta 2012 slovesno pričela z retrospektivo 47 celovečernih in kratkometražnih filmov, za katere je glasbo napisal Bojan Adamič. Septembra se bo nadaljevala v Slovenski Kinoteki v Ljubljani.

Na otvoritvi v Divači, katere se je udeležil tudi župan občine Divača, g. Drago Božac, je violinistka Alenka Maier-Popov ob spremljavi pianistke Vlaste Doležal-Rus, zaigrala Adamičevo skladbo Pomlad in odlomek iz filma Vesna. Sledila je projekcija filmske klasike režiserja Frančiška Čapa iz leta 1953, Vesna.

Na otvoritev retrospektive Bojana Adamiča, nesporno največjega slovenskega skladatelja na področju filmske glasbe, sta Slovenska Kinoteka in družina Adamič povabili tudi predsednika države, Danila Türka. Urad predsednika je udeležbo potrdil, česar so se vsi zelo razveselili. Žal pa so kasneje sodelovanje odpovedali zaradi drugih predsednikovih obveznosti.

Koncert Mladinskega pihalnega orkestra Zveze slovenskih godb v okviru Musice creative v Slovenski filharmoniji 23. 8. 2012 in 26. 8. 2012 na Titovem trgu v Kopru

Mladinski pihalni orkester Zveze slovenskih godb je pod taktirko nizozemskega dirigenta Jana Coberja na dveh poletnih koncertih zaigral Adamičevo Suito za pihalni orkester.
Mladi glasbeniki so se v poletnem času pod vodstvom visoko usposobljenih akademskih glasbenikov udeležili izobraževanja Musica Creativa, katere naloga ni zgolj glasbene narave, pač pa je močan poudarek na širjenju kreativnosti, saj se s tem širi spoznavanje celotnega in osebnostnega kulturnega prostora.

Izšel CD Anton Zupan s skladbo Bojana Adamiča

Klarinetist Anton Zupan je v svoj novi CD vključil tudi skladbo Bojana Adamiča Tinkarin rojstni dan.

Foto knjiga o šestmesečnem dogajanju v okviru Projekta ob 100. obletnici rojstva

Družina Adamič je ob polletni realizaciji projekta pripravila posebno foto knjigo, kjer so vključeni vsi dogodki in prireditve, ki so potekali med 1. januarjem in 31. julijem 2012. Obširnejšo izdajo bodo pripravili ob koncu projekta januarja 2013 in jo predali tudi v Knjižnico NUK v Ljubljani.

Predaja gradiva iz zapuščine v Slovenski Kinoteko in v Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK)

Alenka Adamič je v imenu družine Adamič junija 2012 predala gospe Metki Dariš iz Slovenske kinoteke v lastniško in posestno pravico številne fotografije, pogodbe, snemalno knjigo, besedila, promocijsko mapo, scenarije, vse v zvezi s filmskim ustvarjanjem na področju glasbe Bojana Adamiča.

Pogodbe, osebna dopisovanja in prijave na razpise, razne program, vso dokumentacijo od koncertov na področju šansona, nekatere note, dokumentacijo pri pripravi Glasbenega koledarja (Adamič, Ajdič (1971)) in besedila pesmi pa so avgusta 2012 predali v NUK, Ljubljana. Do konca septembra pa bodo dodali še Adamičeva priznanja, fotografije, njegove številne opise življenja (življenjepise) in nekatere osebne dokumente, kot so spričevala in knjižice.

Informacije o projektu

Projekt se nahaja tudi na družbenem omrežju Facebook, kjer objavljamo vabila na dogodke in fotografije s prireditev. Vabljeni k ogledu.