Novice, dogodki in prireditve

Povzetek oktobrskih dogajanj v okviru Projekta ob 100. obletnici rojstva Bojana Adamiča in širše

sobota, 24. novembra 2012

Koncert učencev Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana 1. 10. 2012 na Ljubljanskem gradu

Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport je 1. 10. 2012 na Ljubljanskem gradu pripravilo glasbeni večer, s katerim so počastili 100. obletnico rojstva Bojana Adamiča. Koncert so izvedli profesorji in učenci Glasbene šole Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, namenjen pa je bil udeležencem delovne skupine za matematiko, naravoslovje in tehnologijo v okviru Evropske komisije.

Večer ob prazniku občine Ribnica 22. 10. 2012

Občina Ribnica je 22. 10. 2012 v Športnem centru Ribnica pripravila izredno prijeten glasbeni večer, kjer so gledalci uživali v izjemnih glasbenih interpretacijah številnih umetnikov. V prvem delu večera so podelili občinske nagrade, drugi pa je bil v celoti posvečen glasbi Bojana Adamiča in obogaten s fotografijami in spremnim besedilom o njegovem življenju in delu.

Adamičevi dnevi v Mariboru med 26. in 28. oktobrom 2012

Adamičevi dnevi v Mariboru so vključevali številne prireditve, koncerte in simpozij.

 • V petek, 26. 10. 2012, je bilo v Hiši stare trte slavnostno srečanje predstavnikov Organizacijskega odbora in večine članov mednarodnega CISM Silver kluba.

 • V soboto, 27. 10. 2012, je v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice Maribor potekal celodnevni Mednarodni znanstveni simpozij na temo življenja in dela Bojana Adamiča. Vodila sta ga dr. Darja Koter, izredna profesorica in predavateljica za področje zgodovine glasbe na Akademiji za glasbo, ki je simpozij tudi pripravila in mag. Franci Pivec, predsednik Zveze kulturnih društev Maribor.

 • V soboto, 27. 10. 2012, sta bili v Univerzitetni knjižnici Maribor otvoritvi dveh razstav—razstava Metla za mojstra, ki predstavlja pregledno razstavo o življenju in delu Bojana Adamiča in razstava Zven maske, katero odlikujejo številne zanimive Adamičeve fotografije pustnih mask.

 • V soboto, 27. 10. 2012 zvečer je bil v dvorani Union v Mariboru slavnostni koncert Orkestra slovenske policije in Orkestra slovenske vojske pod dirigentskim vodstvom Milivoja Šurbka.

 • V nedeljo, 28. 10. 2012, je v okviru Koncertnega dne Bojana Adamiča v dvorani Union potekal Dan godbeništva, na katerem je Adamičeve skladbe zaigralo pet pihalnih orkestrov.

Adamičevi dnevi so se v nedeljo, 28. 10. 2012, zaključili s slavnostno sejo Zveze slovenskih godb. Predstavili so luksuzno izdajo Adamičevega Requiema in Zbornik ob 40-letnici godb v Sloveniji ter večer zaključili s podelitvijo priznanj vsem, ki so sodelovali v projektu Adamičevo leto 2012. S tem se je simbolično zaključilo Leto Bojana Adamiča v godbeništvu, kot je leto 2012 razglasila Zveza slovenskih godb.

Izdaje novih edicij

Informacije o projektu

Vabila na dogodke v Mariboru so bila objavljena:

Najave simpozija do bile objavljene:

Odmevi na Adamičeve dneve so bili objavljeni v naslednjih medijih:

O občinskem prazniku v Ribnici so poročali

V projekt je bilo dodano

 • Digitalizacija dokumentarnih filmov Bojana Adamiča
  Na pobudo gospoda Janeza Megliča (Studio MEG), se v sodelovanju z družino Adamič septembra 2012 pričenja digitalizacija dokumentarnih filmov, ki ji je posnel Bojan Adamič. Filme bo za tem družina Adamič predala v hrambo Slovenskemu filmskemu arhivu pri Arhivu RS.

 • Številna Adamičeva razmišljanja
  V projektu se nahajajo številna razmišljanja, katera je Bojan Adamič napisal osebno in predstavljajo sedaj neprecenljiv del njegove dediščine. Naslovi so: Moj konjiček je fotografija, prava ljubezen pa je film, O svojih fotografijah pustnih mask, O šansonu, Bojan Adamič o sebi, Bojan Adamič o svoji maturi, okupaciji leta 1941 in diplomi na Akademiji za glasbo, glasbi in zgodbah v vojnem času, jazzu in podpori s strani Lovra Matičiča, So slovenski motivi zaželeni na festivalu “Vesela jesen”?, Nekaj misli o zabavni glasbi v Jugoslaviji, Predlogi za delo plesnega orkestra Radia Ljubljana, Bojan Adamič o Alfi, šofiranju in še marsičem, Nekaj misli o prvem Festivalu jugoslovanskega šansona v Rogaški Slatini leta 1984, Koncerti Adamičeve skupine “Šanson in kitara”, Jazz v Sloveniji, Direkciji Radia Ljubljana.

Projekt se nahaja tudi na družbenem omrežju Facebook, kjer objavljamo fotografije s prireditev. Vabljeni k ogledu.