Novice, dogodki in prireditve

Zanimiv kulturno umetniški večer v organizaciji KUD JaReM v Medvodah, 13. 2. 2015

sreda, 18. februarja 2015

Ob 180-letnici rojstva pesnika Sorškega polja Simona Jenka, 170-letnici rojstva Jakoba Aljaža in 20. obletnici smrti Bojana Adamiča smo se udeležili zanimivega Filmskega poklona in razstave v okviru organizacije KUD JaReM.

Prvi, filmski del je potekal v Kulturnem domu Medvode. Pred številnim občinstvom so posebej pozdravili gospoda Žareta Tušarja, starosto slovenske filmske umetnosti. Kot filmski snemalec in direktor fotografije, je pri številnih filmih sodeloval z Bojanom Adamičem. Posnel je tudi Klopčičevo Cvetje v jeseni in leta 1973 za kamero v tem filmu prejel nagrado Prešernovega sklada.

Prikazani so bili filmi članov filmske sekcije KUD JaReM Janeza in Gregorja Megliča ter Alenke Adamič. Slednjo je slavnostni govornik, g. Janez Meglič, opisal takole:

Alenka Adamič, hčerka Bojana Adamiča, se bo premierno predstavila s šestminutnim filmom, kjer je fotografije s Himalaje združila z očetovima skladbama Rezervistova uspavanka in Jesenski dan. Alenka je izbrala iz mnogih Adamičevih skladb glasbo, ki se izredno lepo zlije s sliko na platnu. Čeprav so fotografije posnete v drugi deželi bi človek pričakoval glasbo iz tistih krajev. Ko človek gleda ta filmček misli, da so se mojstru Bojanu Adamiču prikazovale prav te fotografije in je glasbo napisal prav za ta film.

V drugem delu večera je sledila otvoritev samostojne razstave Romana Verasa Iz oči v oči, kjer je spremno besedo pripravila umetnostna zgodovinarka Tanja Tratnik Pogačar.

Otvoritveni govor pred projekcijo (.pdf)

V 50. minuti tedenske informativne oddaje TV Medvode Novice med vodami, si lahko ogledate reportažo celotnega večera, ki vključuje tudi intervju z Alenko Adamič.

Janez Meglič pozdravlja goste filmskega večera v Kulturnem domu Medvode (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM)
Janez Meglič pozdravlja goste filmskega večera v Kulturnem domu Medvode (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM).
Otvoritev razstave Iz oči v oči Romana Verasa v klubu Jedro (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM)
Otvoritev razstave Iz oči v oči Romana Verasa v klubu Jedro (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM).
Otvoritev razstave Iz oči v oči Romana Verasa v klubu Jedro. Na levi Gregor in Janez Meglič, na desni v sredini Roman Veras (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM)
Otvoritev razstave Iz oči v oči Romana Verasa v klubu Jedro. Na levi Gregor in Janez Meglič, na desni v sredini Roman Veras (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM).
Žare Tušar in Janez Meglič (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM)
Žare Tušar in Janez Meglič (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM).
Alenka Adamič v pogovoru z Žaretom Tušarjem (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM)
Alenka Adamič v pogovoru z Žaretom Tušarjem (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM).
Podelitev rož ob zaključku večera. Janez Meglič, Alenka Adamič, Gregor Meglič, Tanja Tratnik Pogačar in Roman Veras (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM)
Podelitev rož ob zaključku večera. Janez Meglič, Alenka Adamič, Gregor Meglič, Tanja Tratnik Pogačar in Roman Veras (foto: Filmfoto sekcija KUD JaReM).