Novice, dogodki in prireditve

Predstavitev knjige “Kompozitori Bojan Adamiç në Shqipëri” 8. 2. 2024 v Tirani

ponedeljek, 26. februarja 2024

Osmega februarja 2024, na Prešernov dan, je v preddverju Gledališča opere in baleta v Tirani, Albanija, potekala svečana prireditev ob predstavitvi knjige Kompozitori Bojan Adamiç në Shqipëri (Skladatelj Bojan Adamič v Albaniji).

Predstavitev je potekala v soorganizaciji Ministrstva za gospodarstvo, kulturo in inovacije, Nacionalnega centra za knjige in branje, Veleposlaništva Republike Slovenije v Albaniji, Albanske Akademije za znanost in Gledališča Opera in Balet v Tirani.

Poleg članov družine skladatelja Bojana Adamiča, prof. dr. Vasil Toleja in Nj. Eks. g. Petra Japlja, veleposlanika Republike Slovenije v Albaniji, so bili prisotni tudi veleposlanik Kosova Nj. Eks. g. Skënder Dyrmishi, veleposlanik Egipta Nj. Eks. g. Mohamed Heider, veleposlanik Srbije Nj. Eks. g. Slobodan Vukčević, veleposlanik Bolgarije Nj. Eks. g. Ivaylo Kirov, namestnica veleposlanika Hrvaške gospa Maja Drmač, namestnica veleposlanika Bolgarije gospa Dimitrina Temelkova, namestnica Ministra za gospodarstvo, kulturo in inovacije, gospa Lira Pipa, direktorica Nacionalnega centra za knjige in branje gospa Alda Bardhyli, ga. Anila Bisha, direktorica založbe Mediaprint, prevajalec knjige g. Nikollë Berishaj, številni akademiki, raziskovalci, umetniki in kulturniki iz Albanije in Kosova, diplomati in visoki predstavniki državnih institucij.

Predstavitve so se udeležili tudi številni albanski glasbeniki: Edmond Doko – dirigent Gledališča Opera in Balet v Tirani, Olsi Qinami, dirigent simfoničnega orkestra Radia Tirana, ki bo marca 2024 v Ljubljani dirigiral opero Madame Butterfly, Ylli Leka – dirigent in nečak skladateljice Dhora Leka, skladatelji, kot npr. Aulon Naçi, Krist Sopiqoti, Andi Kongo, Olsi Qinami, Jetmir Zaganjori in Denis Bizhga, ki je tudi univerzitetni predavatelj in priznani kitarist.

Aulon Naçi, Krist Sopiqoti, Andi Kongo, prof. Vasil Tole, Olsi Qinami, Jetmir Zaganjori in Denis Bizhga.

Knjigo sta pripravila prof. dr. Vasil Tole, podpredsednik Albanske Akademije za znanost in dr. Darja Koter, redna profesorica na Akademiji za glasbo v Ljubljani, v tesnem sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Tirani, z Nacionalnim centrom za knjige in branje iz Tirane in z družino Adamič. Knjiga je nadaljevanje pridobljenega gradiva za mednarodni simpozij o delu Bojana Adamiča v Albaniji, ki je potekal 4. maja 2022 na Akademiji za znanost v Tirani.

Številni dokumenti, ki so bili pridobljeni iz Arhiva Jugoslavije Beograd so, poleg poročila, ki ga je poslal Bojan Adamič maja 1947 v Beograd in poleg 24 pisem, ki jih je napisal ženi Barbari v času med majem in septembrom 1947, dodatno osvetlili in pojasnili nalogo Bojana Adamiča v Albaniji leta 1947 in 1948, saj je bil poslan v Albanijo kot uradna kulturna podpora iz nekdanje Jugoslavije in ne kot kazen za igranje jazza.

Za pridobitev prvih pomembnih dokumentov iz tega arhiva aprila 2022, se najlepše zahvaljujemo veleposlaniku Slovenije v Beogradu, Nj. Eks. g. Damjanu Bergantu, saj so popolnoma spremenili pogled na odhod Bojana Adamiča v Albanijo, kamor ga je poslala takratna Ministrica za kulturo, gospa Lidija Šentjurc.

Kot so zapisali v knjigi, ki je februarja 2024 izšla v albanskem jeziku, je prof. Vasil Tole izpostavil ljubezen, ki jo je slovenski skladatelj imel do Albanije, njene kulture, tradicije, plesov in ljudi. Njegovo mnenje je, da je to zgodba, ki si zasluži, da jo poznata tako albanska, kot slovenska javnost in tudi širše.

Uvod v knjigo sta pripravila gospa Elva Margariti, ministrica za kulturo v Albaniji in Nj. Eks. g. Peter Japelj, veleposlanik Republike Slovenije v Republiki Albaniji. V predgovoru je zapisal: “Knjiga o velikem umetniku Bojanu Adamiču in do sedaj malo znanem obdobju, ki ga je preživel v Albaniji, je rezultat informacij zbranih z vseh vetrov, srečnih naključij in predanega dela številnih, ki spoštujejo in imajo radi njegovo delo.”

Prireditev je vodila gospa Alda Bardhyli, direktorica Nacionalnega centra za knjige in branje v Tirani. Pohvalila je knjigo akad. Prof. dr. Vasil Tole-ja kot presenetljivo odkritje za spoznavanje Bojana Adamiča kot pomembne osebnosti evropske kulture, saj je ta izjemen slovenski skladatelj v letih 1947-1948 delal v Albaniji kot pianist, orkestrator in skladatelj z orkestrom radia Tirana in orkestrom hotela Dajti.

Veleposlanik Slovenije NJ. Eks. g. Peter Japelj je knjigo pohvalil kot fascinantno delo za to posebno obdobje naše skupne zgodovine.

Med drugim je poudaril: “Predstavitev knjige o velikem človeku, ki je z glasbo povezal naše narode in ki je med drugim priredil skladbe prve albanske skladateljice gospe Dhore Leke, je več kot primeren način, da se temu počastimo.” Poudaril je, da je v knjigi veliko intrigantnih dejstev, in jo ocenil kot dokument, ki predstavlja kratko, a plodno obdobje slovenskega umetnika, ki je leta 1947 prišel v Albanijo prvič in je pomembno prispeval na področju glasbe v povojni Albaniji. V svojo domovino pa je odnesel tudi del albanskega kulturnega bistva, kar je rezultiralo v njegovem kasnejšem uspešnem sodelovanju z albanskimi umetniki na Kosovu in Albaniji.

Tudi raziskovalec in pisatelj dr. Arian Leka je pohvalil knjigo, ki služi za dokazovanje Adamičevega dela v Albaniji. Vse to na podlagi obsežnih arhivskih in bibliografskih zapisov, ki se večinoma prvič pojavljajo pred bralcem in so del avtorjevih sistematičnih raziskav za razjasnjevanje odnosa Albancev do njihove glasbene kulture in odprtosti v svet. Poudaril je, da temeljijo vsi podatki in informacije v tej knjigi na znanstvenih merilih zgodovinopisja.

Hčerka Bojana Adamiča, gospa Alenka Adamič je med drugim poudarila: “Smo v deželi, ki jo je moj oče občudoval. Preberete lahko pisma, ki jih je pošiljal moji mami, kjer piše o prijaznih ljudeh, čudoviti naravi in bogati kulturi. Oče je bil navdušen nad folklornimi elementi Albanije, nošami in glasbo. V pismih je govoril o plesih, o strasti in plemenitosti plesalcev.”

Na gala dogodku so imeli udeleženci priložnost uživati tudi v interpretaciji ene najbolj priljubljenih skladb, ki jih je priredil Bojan Adamič, to je v skladbi Moja pesem.

Popularnega kosovskega pevca Besnika Krajkuja, ki je s to skladbo pred mnogimi leti, pod dirigentski vodstvom Bojana Adamiča, zmagal na Festivalu Akordi Kosova, je za klavirjem spremljal skladatelj in profesor na Filozofski fakulteti v Prištini, g. Valton Beqiri.

Družina Bojana Adamiča se najlepše zahvaljuje vsem v albanskem kulturnem in širšem okolju za zanimanje in sprejem nove knjige, ki odkriva in opisuje življenje in zadolžitve Bojana Adamiča v času njegovega bivanja v Albaniji leta 1947 in 1948.

Posebna zahvala Nj. Eks. g. Petru Japlju, veleposlaniku na Veleposlaništvu Republike Slovenije v Albaniji, za veliko pozornost, katero je izkazal slovenskemu skladatelju Bojanu Adamiču.

Nj.Eks. g. Peter Japelj. Alenka Adamic in prof. dr. Vasil Tole
Nj.Eks. g. Peter Japelj. Alenka Adamic in prof. dr. Vasil Tole.
Gospa Alda Bardhyli
Gospa Alda Bardhyli.
Alenka Adamič in prof. dr. Vasil Tole
Alenka Adamič in prof. dr. Vasil Tole.
Nj. Eks. g.Peter Japel
Nj. Eks. g.Peter Japel.
Raziskovalec in pisatelj g. Arian Leka
Raziskovalec in pisatelj g. Arian Leka.
Producent g. Peurat Himaduna
Producent g. Peurat Himaduna.
Iz leve proti desni Gregor Makuc, Saša Vrančič Makuc, Nia La Makuc Peljhan, Nina Makuc, Alenka Adamic, ga. Alda Bardhyli, ga. Lira Pipa, Nj. Eks. g. Peter Japelj, prof. Vasil Tole in ga. Anila Bisha
Iz leve proti desni Gregor Makuc, Saša Vrančič Makuc, Nia La Makuc Peljhan, Nina Makuc, Alenka Adamic, ga. Alda Bardhyli, ga. Lira Pipa, Nj. Eks. g. Peter Japelj, prof. Vasil Tole in ga. Anila Bisha.
Aulon Naçi, Krist Sopiqoti, Andi Kongo, prof. Vasil Tole, Olsi Qinami, Jetmir Zaganjori in Denis Bizhga
Aulon Naçi, Krist Sopiqoti, Andi Kongo, prof. Vasil Tole, Olsi Qinami, Jetmir Zaganjori in Denis Bizhga.
Edmond Doko, Olsi Qinami, prof. Vasil Tole in Ylli Leka
Edmond Doko, Olsi Qinami, prof. Vasil Tole in Ylli Leka.
Nikollë Berishaj, prof. Tole in Veleposlanik Kosova Nj. Eks. g. Skënder Dyrmishi
Nikollë Berishaj, prof. Tole in Veleposlanik Kosova Nj. Eks. g. Skënder Dyrmishi.
Alenka Adamic in prevajalec knjige g. Nikollë Berishaj
Alenka Adamic in prevajalec knjige g. Nikollë Berishaj.
Nina, Nia La in Alenka iz družine Adamič s prof. Vasil Tolej-em
Nina, Nia La in Alenka iz družine Adamič s prof. Vasil Tolej-em.
Družina Bojana Adamiča
Družina Bojana Adamiča.
Alenka Adamič, Nia La Makuc Peljhan in Nina Makuc
Alenka Adamič, Nia La Makuc Peljhan in Nina Makuc.
Občinstvo
Občinstvo.
Preddverje Gledališča Opera in Balet v Tirani
Preddverje Gledališča Opera in Balet v Tirani.
Valton Beqiri in Besnik Krajku
Valton Beqiri in Besnik Krajku.
Gregor in Nina Makuc, Valton Beqiri, Alenka Adamič, Besnik Krajku
Gregor in Nina Makuc, Valton Beqiri, Alenka Adamič, Besnik Krajku.